A Nyugat elvesztette vonzerejét

Ez volt miniszterelnökünk emlékműavató beszédének vezérgondolata. Évek óta mondja, hogy a Nyugat hanyatlik, mi bezzeg; most továbblépett kicsit. Azt is hozzátette, hogy Nyugat-Európa — szigorúan ideértve pl. a Vatikánt is — lemondott a keresztény értékekről, mi bezzeg nem. Mert a keresztény értékek azok, amelyeket mi éppen keresztény értékeknek deklarálunk. Pontosabban: ő.

Itt éreztem némi zavart az erőben, de szerencsére ő maga világosított fel arról, hogy a probléma valójában gnoszeológiai.
— Máig nem értjük, honnan a tudás — ismerte be.

Az OECD adatai szerint Magyarországról egymillió ember (a munkaképes lakosság kb. hetede) ment erre a bizonyos Nyugatra dolgozni, és helyettük ez a kormány félmillió bérmunkást telepített be főleg Ukrajnából és Lengyelországból. Ebben a pillanatban a helyzet roppant egyszerűvé válik: az a kormány, amely alatt az emberek bejönnek ebbe az országba (és itt magyarokká válnak), az egy nemzetépítő és -gyarapító kormány. Az a kormány, amely alatt a magyarok elmennek ebből az országból, az nemzetvesztő, országromboló kormány. Ez van most.

Annak, hogy mitől vonzó egy ország, jellemző paramétere, hogy hány ún. „jó” egyeteme van. A jóeszű fiatalok felkerekednek, hogy ezeken az egyetemeken tanuljanak, és beillesz- kednek az új környezetbe. A helyzetünket illusztráló ábrát természetesen Vakmajom alkotta ilyen szépre, bár kimaradt belőle Írország (3).

Magyarországnak egy ilyen egyeteme volt, a CEU — elüldöztük.

Mondhatjuk persze, hogy az egyetemiség a hanyatló nyugat értéke és mi, virtigli magyarok nem tudásunkkal-eszünkkel, hanem focinkkal akarunk fölemelkedni. Erre utalt a másodosz- tályú focisták kormányának feje, amikor Sátoraljaújhelyen arról beszélt, hogy a történelem olyan, mint egy meccs, „és számunkra minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük”. (Érdekes, de arról valahogy nem ejtett szót, hogy mások számára meddig tart ugyanez a meccs.) Ilyenkor mi sem természetesebb, mint hogy a vonzerejét vesztett, hanyatló Nyugatról a fiatalok a magyar fociakadémiákra jönnek tanulni, és itt érnek világ színvonalú labdarúgókká. De nem.

Ez az ember a legnépszerűbb magyar pártvezér. A több mint kétmillió rajongója azt jelzi, hogy van vonzereje rendesen — nem úgy, mint a Nyugatnak.

Hát, tényleg nem úgy.

Fügedi Ubul

P.s.: Bár a kétmilliós Szlovéniának sincs egyeteme az első 500-ban, de azért a Ljubljanai Egyetem jobban áll, mint bármelyik magyar. Ha majd a focialapú helyett tudásalapú kormánya lesz ennek az országnak, először is fel kell zárkóztatnia oktatásunkat a Nyugat-Balkánhoz.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.