Szokatlan az autósoknak

Kameránk előtt szegtek szabályt az autósok: többen rossz irányból hajtottak be az egyirányú utcába, mások pedig a parkolást tiltó táblát hagyták figyelmen kívül. Teljesen új forgalmi rend lépett életbe hétfőtől Belső-Erzsébetvárosban. Nem csak a forgalom irányát változtatták meg, sebességkorlátozást is bevezettek, és több parkolóhelyet megszüntettek. A változtatások célja az autósok fokozatos kiszorítása a lakóövezetből.

A Király utca egyike azoknak az utaknak Belső-Erzsébetvárosban, aminek egyirányú szakaszát az utca közepén megfordították, hogy az autósok ne tudjanak végighajtani rajta. A változattás – melynek célja az autós fogalom csillapítása – hétfőtől lépett életbe, Noha már „behajtani tilos” tábla hirdeti az új forgalmi rendet, több autós megszokásból vezet, ezért sokan még s nem veszik észre a frissen kihelyezett táblát. Megszokásból közlekedve behajtanak az utcába.

A tiltás alól a kerékpárosok kivételt élveznek. Az autósokkal ellentétben ők üdvözölték a változást. Mint híradónknak elmondták, nemcsak könnyebben bejárható lett számukra a környék, de a levegő is sokkal tisztább lett.

De nemcsak az utcák behajtási iránya változott, sebességkorlátozást is bevezettek. Belső-Erzsébetváros nagy részén 30km/h-nál nem lehet majd többel hajtani. Az Autóklub vezetője a többi között azt nehezményezi, hogy a változtatások előtt nem egyeztettek velük.

Híradónknak nyilatkozva elmondta, a filozófiával egyetért, de szerinte jelen esetben a feltételek hiánya miatt nem megvalósítható az elképzelés.

„Ez így egy voluntaristának mondható intézkedés: mindenáron, erőszakkal, a feltételek megteremtése nélkül véghezvitt változtatás” – vélekedett Kovács Kázmér, a MAK jogi bizottságának elnöke, aki szerint az autósok valamilyen fajta büntetéséről van szó.

Az ideiglenes forgalmi rendet kísérleti jelleggel vezették be, egyelőre csak 3 hónapig, azaz október 31-ig tart majd. A kerület polgármestere szerint az intézkedések célja egy tisztább és élhetőbb városrész kialakítása. Elmondása szerint éppen az a cél, hogy egyre kevesebb autó legyen a kerületben. A zöldítésen, a jobb levegőn, a közösségi terek visszanyerésén dolgoznak – árulta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Nidermüller Péter, aki úgy vélekedett, „ennek a három hónapnak a végén mindenki boldog lesz, hogy elkezdtük”.

A kerület néhány utcájában egyébként a parkolást is korlátozták, volt ahol teljesen meg is szüntették, ám ezt sokan nem vették figyelemben: híradónk stábjának ott jártakkor sokan a tiltás ellenére használták a parkolót.

atv.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.