Ezt nagyon elcsalták

Tegnap Fehéroroszországban lezajlott az elnökválasztás, és természetesen Lukasenka ismét  győzött. Már maga az is csoda, hogy nem a megszokott 90 százalékkal, hanem csak 80-nal. Az ellenzéki Szvetlana Tyihanovszkaja meg 9-10 százalékot kapott. Legalábbis hivatalosan. Ezzel szemben független elemzők állítása szerint Tyihanovszkaja győzött 71 százalékkal, Lukasenka pedig 10 százalékot ért el. Különös, nem? Mintha valaki alaposan túlcsalta volna magát…

Az eredmény kihirdetése után tüntetések kezdődtek Minszkben, majd több mint 20 városra átterjedtek Fehéroroszország-szerte, a rendőrség könnygázzal, villanógránátokkal, vízágyúval és kutyákkal oszlatta a demonstrálókat. A Mérce cikkében videókat is lehet látni a rendőrség, a karhatalom és a hadsereg durva beavatkozásáról. Időközben Lukasenka lekapcsolta Fehéroroszországot az internetről, és a biztonsági erők blokád alá vonták a fővárost.

Orbán Viktor egyébként még júniusban látogatott el Minszkbe, hogy ezzel az emberrel parádézzon. Akkor a magyar-fehérorosz kapcsolatokról így fogalmazott, “a két nép és a két ország sokkal közelebb van egymáshoz, mint azt gondolni szoktuk”.

És ahogy elnézem, napról napra közelebb kerülünk egymáshoz. Magyarország két év múlva választ.

***

Hallgatnak róla, hogy gratulált-e Orbán Viktor az újraválasztott Lukasenkának. Megkérdeztük a miniszterelnök hivatalát, de nem válaszoltak. Alekszandr Lukasenkát vasárnap ötödik alkalommal választották elnöknek, az ellenzék szerint csalással. Putyin és Erdogan már gratulált neki, tessék sietni.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.