Iskolaőröket kap a Dobsuli

Akár akarják, akár nem. Pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben a belügyminiszter 27/2020. (VII. 17.) rendelete az iskolaőrökről. Ez szabályozza, hogy mi kell ahhoz, hogy valakiből iskolaőr lehessen, és hogyan végezhetik a munkájukat. Csak az a baj, hogy a rendelet kifejezetten rendőri szemlélettel készült. Egy, egyetlen egy helyen van csak szó arról, hogy oktatási intézményben dolgozik, ugyanis csak annak területén intézkedhet. Jelentést a szolgálati elöljárójának tesz – arról semmi sincs, hogy az iskola vezetőjét legalább tájékoztassa: miért és kivel szemben intézkedett, mit állapított meg.

Bekerült a programba az Erzsébetvárosi Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában és Szakgimnáziumban is – miközben a vezetés szerint nincs is szükség őrökre. (Megj.: Elvileg csak oda küldenek őröket, ahol ezt kérték, de mint kiderült, ez nem igaz.)

Újabb erőszakszervezet az állampolgárokkal szemben (a rendőrség, a TEK, a számtalan őrző-, védő szervezet, az állami vezetők körüli erőszakszervezetek, ügyészség, NAV, stb.).

Gergely József

P.s.: Kiderült az is, hogy milyen kényszerítő eszközöket vethetnek be: gumibottal például csak a támadó diákok végtagját üthetik majd az iskolaőrök. Azért ez megnyugtató, nem? (És többet keresnek majd, mint egy kezdő tanár. Végül is nem árt tudni, hogy ki vagy mi a fontos egy iskolában. A belügyminisztérium és az EMMI szerint.)

***

Rétvári Bencének elfelejtett szólni az iskolaőrök elvárt végzettségéről az Emmi. Zavar támadt az erőben, az államtitkár teljesen mást mondott a munkakör betöltéséhez szükséges végzettségről, mint saját minisztériuma. De az őrök tonfát, bilincset és könnygázsprét is kapnak, és ezeket a rendeletben meghatározott helyzetekben saját belátásuk szerint is használhatják.

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.