Kaleta-ügy: szigorítana az MSZP

Azt is szeretnék, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek egész életükben legyen nyilvános a priuszuk.

Az MSZP kezdeményezi a közszereplőként elkövetett bűncselekmények arányos, minősített esetként történő szigorítását, tekintettel Kaleta Gábor volt perui nagykövet pedofil-ügyére – jelentette be szerdán online sajtótájékoztatón Mesterházy Attila, az Országgyűlés Külügyi bizottságának alelnöke és Szakács László a szocialisták alelnöke.

– A rendszer működésével baj van, ha ilyen enyhe ítélet születhetett azután, hogy valaki csaknem húszezer pedofil képet rendszerezett a hivatali számítógépén – emelte ki Mesterházy Attila, aki szerint Kaleta Gábor aránytalanul alacsony, nevetséges büntetést kapott, és még a közügyektől sem tiltották el. Az elsőfokú  bírósági ítéletről a Népszava is beszámolt, mint ahogy arról is, az ügy másodfokon folytatódik, miután az ügyészség nem fellebbezett, de a laptopján gyermekpornográf-képeket tárolt vádlott igen.   

– Ráadásul, itt az Információs Hivatal ezt a nagykövetet minden átvilágításon simán átengedte, csak a külföldi szolgálatok tudták felgöngyölíteni a tetteit, ami nagyon rossz fényt vet hazánkra – mondta Mesterházy, hozzátéve:

„Mi azt gondoljuk, hogy ha valaki bűncselekményeket hivatalos személyként követ el, azt még súlyosabban kelljen büntetni. Ne legyen enyhítő körülmény, hogy valaki ezt közszolgaként követi el.”

Ezért az MSZP azt kezdeményezi, hogy üljön össze az Országgyűlés igazságügyi bizottsága „és azonnal változtasson ezeken a jogszabályokon”. Szakács László ezzel kapcsolatban azt jelezte: még két javaslatban foglalják majd össze, hogy az ilyen bűncselekmények elkövetőinek egész életükben legyen nyilvános a priuszuk. Szerinte az ilyen adatbázisok tőlünk nyugatabbra már beváltak.

„Felszólítjuk az igazságügy-minisztert, hogy a benyújtott országgyűlési határozati javaslatainknak megfelelően készítse elő a vonatkozó törvények módosítását és azt nyújtsa be a parlamentnek”

– jelentette ki az MSZP alelnöke.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.