Kiplakátolta Budapest

… hogy mennyit akar elvenni a várostól a kormány.

Stop Budapest-adó – hirdetik a főváros által kihelyezett plakátok. Szombaton délelőtt a Városházához közeli Városháza parkban megjelentek a budapesti városvezetés plakátjai arról, hogy mennyit akar elvonni tőlük a Fidesz-kormány.

A főváros tiltakozik a Budapest-adó ellen, de el is magyarázzák ezeken a plakátokon, hogy mi ez az egész. A Karácsony Gergely vezette főváros azt állítja ugyanis, hogy

a kormány jövőre több mint 30 milliárd forintot akar elvenni a budapestiektől.

Megjegyzik, ebből az összegből minden évben fel lehetne újítani a Lánchidat, ami miatt egyébként most megy a politikai adok-kapok és az egymásra mutogatás Budapest és a kormány között.

A kormány 2018 óta von el szolidaritási hozzájárulást a várostól, akkor 5 milliárd forintot, de ez az összeg 2021-re 35 milliárdra fog nőni. A plakátok egyikén pedig azt is megjegyzik, hogy a kormány 0 forintot hagy meg az útfelújításokra szánt gépjárműadó-bevételekből a kerületeknél. „A pénzt elvonják, a feladatot viszont nálunk hagyják” – hirdeti a főváros.

De óriásplakátra vitték azt is, hogy:

  • az ország GDP-jének mintegy 40 százalékát állítják elő Budapesten, „azonban az európai mércével is rekordszintű elvonások miatt ennek csak töredékével gazdálkodhat a főváros”,
  • a Budapesten megtermelt adóbevételek tekintetében 100 forintból csak alig 3 marad Budapesten, a többit az állam elvonja.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.