Nem hajlandóak válaszolni

Három hete várom az operatív törzs vagy a kórházak válaszát azokra a kérdéseimre, amelyekből kiderülne, hogy pontosan hány beteg embert raktak ki a kórházakból a veszélyhelyzeti intézkedések alapján.

Ezek nem voltak bonyolult kérdések – mennyi aktív ágy van az intézményben, hány beteget kellett hazaküldeni az ágykiürítés miatt, végeztek-e rajtuk vírustesztet, értesítették-e a beteg lakóhelye szerinti önkormányzatot, hány tervezett műtétet kellett elhalasztani –, lényegében bármely kórházigazgató álmából felébresztve is tudott volna válaszolni ezekre a kérdésekre. Amint azóta kiderült, a kórházak erről napi jelentésekben adtak tájékoztatást az operatív törzsnek.

A kérdéseimről tudnak: mind a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője, mind az EMMI államtitkára ígéretet tett a válaszadásra.

„Én is azt gondolom, hogy nem olyan bonyolult, és választ is fog rá kapni.” (Farkas Örs az ATV Egyenes Beszéd című műsorában 2020. április 27-én)

„Elnök úr kérdezte, hogy Tóth Bertalan frakcióvezető úr megkapja-e a választ. Április 20-án nyújtotta be a levelét, tehát még van időnk a válaszra, de természetesen választ fog kapni a miniszter uraknak címzett levelére. Minden írásbeli kérdésre válaszoltunk az elmúlt időszakban is.” (Rétvári Bence az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén, 2020. április 28-án).

Ma május 10-e van, minden válaszadási határidőn túl vagyunk. Azt már megszoktuk, hogy a kormányzati tisztviselők időnként nem mondanak igazat, máskor elferdítik az igazságot. Ezeken kívül viszont nyíltan és egyenesen hazudnak. Ami dühítő, hogy a 36.000 ágy erőltetett kiürítése miatt, emberek haltak meg otthonaikban, családok ezreire tettek hatalmas terhet – érdemi segítség nélkül, eközben pedig tízezrek nem jutottak hozzá az életüket, egészségüket könnyebbé tevő egészségügyi ellátáshoz. A miniszter pedig mindezeket az egyedi eseteket szórakoztató történetként éli meg.

Tisztelet és köszönet az egészségügyben dolgozóknak! A munkájukért ők magasabb fizetést, az emberek pedig a valódi gyógyulás esélyét érdemelnék.

Azt pedig Önökre bízom, hogy az egészségügy irányítása ezek után mit érdemelne…

Tóth Bertalan
az MSZP elnöke, frakcióvezető

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.