Európa Napja

Május 9. Európa napja. A győzelem napja. Az európai béke és egység ünnepe. Európában ezen a napon ért véget a második világháború, amely közel 60 millió embert pusztított el. Ezen a napon a nácizmus-fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte.

Meg kell emlékeznünk a Győzelem Napjáról, amikor a Szövetségesek legyőzték a fasiszta hatalmakat Európában (legalábbis egy részét). Ez a megemlékezés annál is aktuálisabb, mivel a fasizmus szellemi örökösei itt vannak velünk még mindig. Mindazok kötődnek a fasizmus örökségéhez, akik politikájukat a gyűlölet- és félelemkeltésre építik fel; akik azt sulykolják a választóknak, hogy emberek egyes csoportjaitól rettegniük kell, gyűlölniük kell őket – pusztán azért, mert ezen csoportok tagjai olyannak születtek amilyenek.

Ezekkel az erőkkel ma is, és a jövőben is meg kell vívnunk a magunk küzdelmét – míg végre az ember többsége, szélesebb tömegei kezdenek abban hinni, hogy a társadalomformálásban fontosabb tényező az, ami az országhatárokon túl is összeköti az embereket, mint az, ami szétválasztja őket.

Marosán Bence Péter

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.