Jártamban, keltemben (11)

Tegnapi pillanatkép a Dob utcából: gőzerővel folyik az építkezés a Dob és a Csengery utca sarkán, nagy a sürgés-forgás Csengery utca 11. szám alatt. A munkálatokat még tavaly nyáron kezdték meg, de most indult be igazán – és itt (is) egy hostel nyílik majd. Merthogy a jókora házat a bulituristáknak szentelik, mint az 2018 novemberében már kiderült. Szükség is van rá, mint egy falat kenyérre… (Az épületben 108 szobát alakítanak ki, 412 férőhellyel, az eredeti tervek szerint 2019 augusztusában nyílt volna meg.)

Bár a képen nem látszik, de az előző századfordulós műemlék épület
teljes tetőszerkezetét is lekapták, mivel a tetőteret is beépítik…

Az meg, hogy az épület – és az építkezés – mellett működik a Dob utcai iskola, az az építke- zőket egy cseppet sem érdekli és a legkevésbé sem zavarja: a járda elkerítve, hatalmas a zaj a por, a káosz. Az meg csak hab a tortán, hogy az építkezés miatt amúgy is leszűkített két utcát gyakran a legváratlanabb időben lezárják, a lakók „legnagyobb örömére”.

Por van, kosz van, szellőztetni sem lehet az iskolában, de a környező házakban sem. Legutóbb a szabályszerű kivitelezés ellenőrzését kértük a Kormányhivatal Építésfelügyeleti osztályától. Szeretnék tájékoztatni mindenkit, hogy a hónapok óta tartó botrányos építési körülményeket, és a szó szerinti nemtörődömséget nem fogom szó és intézkedés nélkül hagyni. (dr. Kispál Tibor, Erzsébetváros újság februári száma)

A képek magukért beszélnek – itt tartunk ma, illetve tegnap. És hogy ne feledjem: ottjár- tamkor a Dob utca felső szakaszát ismét, immáron sokadszor lezárták (még kerékpárral sem lehet átkeveredni az Izabella utca felé) az egy sarokkal arrébb zajló, szintén „csodaszép” építkezés miatt. Lehet kerülni a Király utca felé…

Európai Erzsébetváros, én nem így szeretlek!

***

Az 1896-ban Felföldi Dániel építette háromemeletes szecessziós lakóház a Dob utca (Dob u. 83.) sarkán, a régi VII. kerületi elöljáróság épülete volt. Képe az 1910-es évek stílusát idézi: vagy átépített ház, vagy később épült, mint ahogy azt a Fővárosi Tervtárban fellelhető dokumentumok állítják. Az 1890-es években ezen a helyen, az akkori Rákosárok utcában működött – lehet, hogy már ebben az épületben – a Giergl-kártyagyár.

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.