Üzent az MSZP választmánya

Együttműködéssel, koalíciós programmal irány a negyedik Magyar Köztársaság!

Sajtótájékoztatót tartott az MSZP országos választmányának döntéseiről, a negyedik Magyar Köztársaság alapjairól, a párt választási stratégiájáról Kunhalmi Ágnes, választmányi elnök és Tóth Bertalan pártelnök, frakcióvezető, szombat délután Budapesten.

„Egy országjárás kellős közepén vagyunk: a legkisebb településtől a nagy megyeszékhelyekig jártunk mindenhol, átfogó képet kaptunk arról, hogy mi van Magyarországon. Több ezer szimpatizánssal és aktivistával találkoztunk, az utunk kétharmadán már túl vagyunk, ennek az útnak a tapasztalatait, eredményeit összegeztük”

– mondta el Kunhalmi Ágnes.

Hangsúlyozta, a választmány világossá tette azt, hogy Magyarországon az MSZP az egyetlen baloldali párt. „Szociáldemokrata párt vagyunk és csak egy markánsan baloldali gazdaság- és társadalompolitikával lehet csak kilábalni abból a válságból, amelyben ma Magyarország van, és amelybe a Fidesz taszította. Ez a többségnek igenis boldogulást és felemelkedést fog hozni” – ígérte.

Elmondta, a pártban teljes az egyetértés abban, hogy 2022-ben létre kel hozni a negyedik Magyar Köztársaságot.

„Annyiban különbözik majd a 1989-bn létrehozott harmadik Magyar Köztársaságtól, hogy ennek nem csak demokratikusnak kell lennie, hanem egyben szociálisnak is.” 

Kunhalmi kiemelte, az új köztársaság olyan elemeket tartalmaz majd, mint a gyermekköz- pontú oktatás, a betegközpontú egészségügy, vagy az európai minimál nyugdíj bevezetése. A nyugdíjhelyzet orvoslásaként a szocialista politikus elmondta, az MSZP a vegyes, azon belül is a svájci, indexálást venné alapul a nyugdíjak számításakor. Ez alapján a jelenlegi 2,8% helyett 6,5%-os emelést kapnának a nyugdíjasok. A lakhatási válság megfékezéséről, mint sarkalatos pontról, is szólt: ennek kulcsa a párt szerint egy lakbérplafon bevezetése valamint egy nagyon erős bérlakás-programfejlesztés lenne. Hozzátette, a minimálbért kellene még azonnal adómentessé tenni, így egyből 25.000 Ft-hoz juthatnának, akik minimálbérre vannak bejelentve.

Végezetül elmondta, az MSZP maximálisan egyetért azzal, hogy a jogállamiság kereteihez kössék az EU-s kifizetéseket Magyarország számára, ez a garanciája annak, hogy ne tudják ellopni ezeket a pénzeket és ne a gazdagok legyenek még gazdagabbak, a szegények pedig szegényebbek.

Tóth Bertalan elmondta két javaslatot tett a választmány ülésén, mindkettőt támogatták. Az első lényege, hogy az MSZP kitart amellett, hogy az ellenzéki együttműködés hozhat sikert az ellenzéknek és a választóknak is.

„Ez az egyetlen út, ami 2022-re kormányváltáshoz vezethet. Közös miniszterelnök-jelölttel, a körzetekben közös jelöltekkel kell megküzdenünk a Fidesszel. A közös lista az, amelyik az összes ellenzéki szavazatot be tudja vonzani, a dunaújvárosi választás is egyértelműen ezt mutatta.”

Hozzátette, bíznak abban, hogy a DK konzultációja során a párt szimpatizánsai meggyőzik majd Dobrev Klárát és a pártvezetést arról, hogy ez a helyes út.

„Aki külön indulásról beszél, veszélyezteti a változást Magyarországon”.

Tóth Bertalan másik javaslata arról szólt, hogy a Magyar Szocialista Párt az együttműködésben egyenrangú félként kíván részt venni. „Egy olyan program-javaslattal fogunk érkezni, ami szeretnénk, a része lenne annak a víziónak, amilyen Magyarországot mi elképzelünk az Orbán-rendszer után”. Elmondta, ennek záloga egy közös program, amit majd koalícióban valósítanak meg az ellenzéki pártok.

„Jöjjön létre egy olyan egyezség, amely végre, 30 év után, megteremti a nemzeti minimumot”!

Reagálva az elmúlt időszak kilépéseire, átigazolásaira, Tóth kijelentette,

„Az MSZP-t senki nem tekintheti a lábtörlőjének. Döntött a választmány: azok, akik kilépnek a pártból és a későbbiekben önkormányzati vagy országgyűlési választásokon más párt színeiben kérik az MSZP támogatását, nem fogják megkapni.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.