Próbálom elhinni

Hogy mégiscsak Budapesten maradhat a Természettudományi Múzeum. Az Index információi szerint ugyanis változás történhetett a kormány terveiben, több forrásból is úgy értesültek, hogy a múzeumnak mégsem kell ideiglenes helyre költöznie. Ezt aztán szerdán Fürjes Balázs, a főváros és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Twitteren is megerősítette:

A Természettudományi Múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett. Nem költözik átmeneti helyre, szabadon látogatható. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor költözik. Legfeljebb évek múlva, és akkor is a költözés után azonnal nyit. — Fürjes Balázs (@BalazsFurjes) February 12, 2020

Próbálom elhinni, hogy marad(hat) a Ludovikában a Természettudományi Múzeum. A megcsonkított Orczy-park mellett. Csak épp elég nehéz komolyan venni egy államtitkár (korábban az olimpiai pályázat nem éppen blöffmentes kormánybiztosa) twitteres bejelen- tését, miközben suttyomban egy kormányhatározat született az intézmény kiköltöztetéséről.

A természettudomány egyébként is üldözendő. Azok, akik nem csak testnevelést és erkölcstant (meg némi szittyisztikát) tanulnak a középiskolában, még ki találhatnák röhögni a kormány spirituális elvonulási központját Dobogókőn (Matolcsyné Vajda Zita főigazgatóval “egyetemben”). Netán a hagyományos kínai orvoslás állami oktatását és a másodosztályú focisták kormányának egyéb menőzéseit. (Fügedi Ubul)

A helyzet – szokás szerint – kaotikus: az eredeti terv szerint a múzeum dolgozóinak az év végéig kellett volna kipakolniuk a Ludovika épületéből, egy isten tudja hol levő ideiglenes helyszínre, míg az új hely Debrecenben valamikor – talán 10 év múlva? – elkészül. Most meg – per pillanat – úgy néz ki, hogy lekerült a napirendről a költöztetés, csak épp nem tudni továbbra sem, hogy mi vár a jövőben a gyűjteményre. Szakmai értesülések szerint ugyanis semmi sem utal arra, hogy az ötletgazdák (és gyakorló elmebetegek) letettek volna arról, hogy a múzeumot Debrecenbe paterolják.

Merthogy még mindig kell a hely a közszolgálat nevét megcsúfoló egyetemnek.

***

Palkovics nagyot mondott? A Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe történő költözéséről még január végén beszélt Palkovics László miniszter, ő akkor azt mondta, az az év végéig levezényelhető. Egyébként is, máshol sincs minden múzeum a fővárosban – tette még hozzá. (via HVG)

(Forrás: A mi Józsefvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.