Nemzeti gyűlölködés rendszere

Elfogytak, nem jönnek a menekültek az istennek se, új ellenségkép kell a mindennapi hergeléshez. Így aztán előkerültek a romák és a fogvatartottak (közvetve pedig a bírák), őket lehet majd ezután még jobban utálni. Orbán Viktornak ugyanis nem tetszett a gyöngyöspatai szegregációs ügyben született bírósági ítélet, valamint az uniós bíróság döntése alapján megítélt börtönkártérítések miatt is volt szíves felháborodni.

Orbán Viktor és Varga Judit igazságügyi miniszter az idei kormányinfó után
(Fotó: Varga Judit / Facebook)

Az előbbinél – miközben az elmaradt szolgáltatás pénzbeli megváltása a kormány által beterjesztett és a parlamenti többség által elfogadott törvény értelmében is jár – a kormány nem fizetne, inkább ő maga költené el a szegregált iskolai évekkel tönkretett emberek helyett a kártérítést. (Azaz: most az érintetteknek megítélt pénzből pótolná be oktatással és képzéssel azt, amit előtte éveken át ő mulasztott el.)

Az utóbbinál meg Magyarország miniszterelnöke egyszerűen utasította az igazságügyi minisztert hogy „egy fillért se fizessenek”. A kormány ugyanis inkább az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben vitatná meg, tényleg jár-e a bíróságok által megítélt pénz a fogvatartottaknak; addig meg egy kormányhatározattal felfüggesztették a kártérítések kifizetését. Miközben a kártalanítás rendszerét ugyanaz a kormány hozta létre, amely most elfogadhatatlannak tartja azt. (Még 2015-ben a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága mondta ki, hogy a magyar börtönállapotok a kínzás és embertelen bánásmód tilalmát megsértik.)

A legszomorúbb az egészben az lesz, ha a magyar társadalom többsége valóban a cigányság, valamint a fogvatartottak ellen fordul, és jogosnak érzi majd azt, hogy Orbán személyes döntése alapján a nekik megítélt, jogerős bírósági ítéletet semmibe vehetik. Mert ha ez így lesz, úgy bármilyen hasonló esetben úgy dönthet Orbán, hogy neki bizony nem tetszik az ítélet, ezért annak megtagadására szólítja valamelyik szolgáját, aki majd jól helyreteszi a dolgokat. (Most a cigányság és a fogvatartottak, aztán ki következik? – Kolozsvári Szalonna)

Úgy látszik, Magyarország miniszterelnökének a jog csak akkor számít, ha az ő érdekeit szol- gálja. Ha egy törvény, vagy egy ítélet nem tetszik neki, akkor minden további nélkül annak végre nem hajtására utasítja igazságügyi miniszterét, vagy csak nem veszi figyelembe azt. Mondjuk, nincs ebben semmi meglepő, ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen ez megy már évek óta. Csak most menekültek híján, újabb célcsoportok lettek kijelölve a nemzeti gyűlölködés rendszerében.

P.s.: A fentiekhez érdemes elolvasni az Indexen Orbán elkezdte a bírók ellen hangolni a közvéleményt c. múlt heti írást; a magyar börtönhelyzetről pedig ebben a cikkben írtak bővebben, még tavaly nyáron.

***

A még tavaly szeptemberben négy évre ítélt Mengyi Roland január elején Kecskeméten megkezdte büntetése letöltését. Itt egyágyas szobák, saját konyha, foci- és teniszpálya, billiárdszoba, konditerem, valamint egy parkosított udvar is áll a fogvatartottak rendelkezé- sére. A költségvetési csalás kísérlete és befolyással üzérkedés miatt elítélt egykori Voldemort nagyúr valahogy elkerülte, hogy – teszem azt, jóval mostohább körülmények közt – három évig előzetesben dekkoljon. Azt hiszem, ő nem fog Strasbourgban menni feljelenteni a ma- gyar államot. Bár, ki tudja. (A büntetésvégrehajtás tagadja, hogy bárkivel is kivételeznének. Igaz, más börtönben nincs egyágyas szoba, teniszpálya, saját tévé.)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.