Bardóczi lesz az új főkertész

Újra lesz főkertészi státusz, aminek Bardóczi Sándor a várományosa, aki szerint csak beteg fákat szabad kivágni. A Főkertért még megy a csata, a szocialistákat is érdekli a cég.

Bardóczi Sándor tájépítész, mérnök, az Építészfórum állandó szerzője lesz Budapest főkertésze, tudta meg lapunk. Az elismert szakember jelenleg Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója, feladata épp az, hogy előkészítse az 1940-ben megszüntetett főkertészi intézmény újbóli létrehozását, ami legkorábban csak akkor jöhet létre, ha új SZMSZ-e lesz a fővárosnak.

Bardóczi még a választások előtt részletesen kifejtette elképzeléseit, amit főkertészi programjának is tekinthetünk. E szerint nem az agglomerációt kell tovább terjeszteni, a zöldmezős beruhásokat pedig különadóval kellene sújtani, helyettük a rozsdaövezetek felszámolására, reorganizálásra kell koncentrálni. A szakember nem látványos projektben gondolkodik, hanem alulról jövő, a valós igényekkel alátámasztható apró ötletek megvalósításában.

Úgy tudjuk, Karácsony Gergelynek és Bardóczi Sándornak szakmailag nem volt kifogása a Főkert jelenlegi vezetőjével, Szabó Józseffel szemben. A társaság jó eredményeket mutatott fel az elmúlt években. Ám most úgy tűnik, Szabó pozíciója megingott. A Fővárosi Közgyűlés az év végén ugyanis pályázatot írt ki a tisztségre, Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes pedig nyilvánosságra hozta, hogy a Fidesz korábbi budaörsi elnökének a cége, az Axilior Kft. évente nettó 6 millió forintért vizsgálta a budapestiek parkhasználati szokásait. Illetve közlése szerint egész alvállalkozói háló épült a Főkert köré. Főkertes forrásaink szerint mindenre van válaszuk, de nem akarnak vitába keveredni a tulajdonossal.

A cégnek évente fel kell mérnie a parklátogatási szokásokat, a birtokunkban lévő dokumentumok szerint el is végezte ezt a munkát az Axilior. Az más kérdés, megér-e hatmillió forintot két kétezer fős közvéleménykutatás, amiből ráadásul olyan dolgok derülnek, ki, hogy a fővárosiak 84 százaléka pihenni jár a parkokba, jógázni vágyók pedig leginkább a Városmajort és a Vérmezőt részesítik előnybe. Az sem okozhatott nagy újdonságot a Főkertnek, hogy a látogatók leginkább az ivókutakat, padokat, és szemétkosarakat hiányolják a parkokból, és szerintük az utakra férne rá leginkább a felújítás.

Úgy tudjuk, hogy hogy míg a zöld program, és a főkertészi státusz Karácsonynál, és pártjánál, a Párbeszédnél marad, a Főkert után a szocialisták is érdeklődnek. Információink szerint a városvezetés egy határozottabb menedzsert képzel el a cég élén. A Főkert vezérigazgatói pályázatának feltételek közé ezért először közgazdasági, jogi vagy műszaki diplomát írtak elő, és csak később, Megyeri Szabolcs, korábbi zuglói főkertész Facebook-posztja utáni szakmai felhördülés után került be az agrártudományi egyetemen szerzett diploma is a lehetséges végzettségek közé.

A városházán úgy érvelnek, Bardóczi belépésével a Főkertnek nem kell feltétlenül a kertészeti szakmában járatos személynek lennie, hiszen a koncepcióalkotás nála lesz, inkább egy jó vállalatvezetőnek. Ha nem találnak megfelelő jelöltet e hét péntekig, akkor Szabó József marad a cég vezetője, aki – úgy értesültünk – jogilag nem pályázhatott a saját állásra, mely határozatlan időre szól. Városházi forrásból úgy tudjuk, érkezett érvényes pályázat, a héten bírálják el, és várhatóan jövő hét elején hozzák nyilvánosságra az eredményt.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.