Második nekifutásra sikerült

Elsőre bakizott a kormánypárt.

Rendkívüli ülést kezdeményezett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, ahol újra szavaznak a bírák és ügyészek fizetéséről. Áder János köztársasági elnök vétója igencsak kapóra jött, ugyanis ezzel a Fidesz kezére játszott az államfő, a keddi parlamenti ülésen újra a Ház elé került a szavazás.

A december 10-i plenáris ülésen történt a fideszes baki. Aznap nagyüzem volt a parlamentben:

De többek fizetését is megemelte a Fidesz-kétharmad akkor. Az Alkotmánybíróság elnökének, a Kúria elnökének, az MTA elnökének, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének is fizetésemelést szavaztak meg.

Azonban a bírák és az ügyészek kimaradtak, ugyanis véletlenségből a szavazásnál rossz gombot nyomott 29 fideszes, a „nem”-re nyomtak (majd később a tartózkodásra többen), így nem lett meg a kétharmad akkor, amikor arról az összegző módosító javaslatról szavaztak, ami a fizetésemelésről döntött volna.

A keddi rendkívüli ülésnapon a parlamenti képviselők elfogadták a most előttük lévő törvénymódosító javaslatot, így megemelték a bírák és ügyészek fizetését is.

Varga Judit igazságügyi miniszter, Polt Péter legfőbb ügyész és Répássy Árpád, az Országos Bírósági Hivatal elnökhelyettese közös sajtótájékoztatón jelentette be november végén az ügyészek és bírók béremelését.

Akkor azt mondták, hogy az átfogó jövedelemrendezés három ütemben, 2020 és 2022 között valósul meg. 2020-ban az ügyészek átlagosan 21 százalékos, a bírák pedig 32 százalékos, majd 2021-ben együttesen 12 százalékos, 2022-ben pedig 13 százalékos béremelésben részesülnek.

A döntés közel háromezer bírát és kétezer ügyészt érint. A bírák illetményemelése 2020-ban 9,5 milliárd forintot tesz ki, az ügyészeké pedig 4,5 milliárdot. Az előbbiből az Országos Bírósági Hivatal 3 milliárdot, az utóbbiból az ügyészség 1,5 milliárdot biztosít, a fennmaradó összeg pedig a központi költségvetést terheli.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.