Új megoldást javasolnak

Munkacsoportot hoznának létre a bulinegyed szabályozására. Niedermüller Péter és Soproni Tamás levélben fordult Karácsony Gergelyhez, hogy támogassa a javaslatukat.

Soproni Tamás, a VI., és Niedermüller Péter a VII. kerület polgármestere közös levelet fogalmazott meg Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy támogatását kérjék egy munkacsoport létrehozásához, amely a fővárosi bulinegyed a szabályozásával foglalkozna. A levelet jelenleg még csak az erzsébetvárosi honlapon tették közzé, illetve Niedermüller Péter posztolta a Facebook-oldalán.

A polgármesterek emlékeztetnek, jelentős változáson ment át Európában a turizmus, ezért kontinensszerte egyre több város lát hozzá, hogy kidolgozzon egy átfogó programot a kulturális turizmus alakítására, szabályozására.

Soproniék elismerik, hogy a Budapestre látogató turisták jelentős anyagi bevételt jelentenek, ugyanakkor álláspontjuk szerint a növekvő turizmus számos konfliktussal is jár.

„Az esetenként elviselhetetlen zaj, kosz, a bűnesetek, a romló közbiztonság, a szabályozatlan rövid távú lakáskiadások, a negatív következményekkel járó dzsentrifikáció mind olyan tényezők, amelyek egyre inkább lakhatatlanná teszik ezeket a kerületeket, ezeknek egyes részeit”

– áll a levélben. A polgármesterek szerint „a főváros egészére kiterjedő, okos és fenntartható megoldásokra, szabályozásra van szükség”, ezért egy munkacsoport felállítását kezdeményezik, amely szakértőkből és főleg érintett kerületek képviselőiből állna, és feladata „a kulturális turizmus átfogó, a jelenlegi helyzetet, az európai trendeket figyelembe vevő szabályozása” lenne. A levél szerint ebbe beletartozna a rövid távú lakáskiadás, azaz az Airbnb szabályozása is.

„Arra kérünk, hogy támogasd ezt a javaslatot, s tedd meg mielőbb a munkacsoport felállításához szükséges lépéseket”

– zárják levelüket.

Niedermüller Péter szerdán még Orbán Viktornak is írt, hogy a kormány részesítse célzott támogatásban a kerületet, a pénzt az önkormányzat kizárólag a turizmus okozta problémák kezelésére, illetve az erzsébetvárosi lakók életkörülményének javítására fordítaná.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.