Megint lomtalanítás jön

A következő hétvégén, azaz november 22-én pénteken és 23-án szombaton tartja a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) az össznépi kerületi lomtalanítását, ekkor lehet majd önfeledten kipakolni a feleslegessé vált cuccokat az utcára. Végre ki lehet dobni a lomokat, viszont – ha nincs szerencsénk – a környék napokig úszik majd a szemétben. Már alig várom. (Régebben mindez nyáron történt, de az utóbbi években valamiért – talán a turisták miatt – áttértünk a téli időszámításra lomtalanításra.)

Mert biza’ nincs is annál hangulatosabb dolog, mint amikor csendesen üldögél az ember a flancos teraszon, szopogatja az italát vagy fogyasztja az ételét – és tőle pár lépésre hatalmas szemétkupacok virítanak, megspékelve egy-két lomizóval. Ó, Budapest, te csodás!

Hivatalosan csak előző nap este szabad kitenni a lomokat, méghozzá csak 18 óra után. Aki ennél korábban kezd kipakolni az utcára az szabálysértést követ el, de ez nem igazán szokott mindenkit  zavarni.

Elvileg és állítólag vasárnapra már rend lesz, az FKF tájékoztatója szerint a lomtalanítást követően elvégzik az úttest takarítását. Az ingatlan előtti terület, valamint járdaszakasz rendbetétele az ingatlan tulajdonosának, illetve üzemeltetőjének a kötelessége. Tessék tehát készülődni, aztán egy hét múlva majd meglátjuk, hogy idén mi és hogyan zajlik, lomtalanítás címén. (A képek még 2015 nyarán, az utolsó hangulatos nyári lomtalanításkor készültek.)

További szép estét mindenkinek.

P.s.: A hulladéktörvény alapján a lomtalanításkor kihelyezett tárgyak a kihelyezés pilla- natában az FKF Zrt. tulajdonába kerülnek, így aki ezekből eltulajdonít, az lopást követ el – tudatta még 2013-ban a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósága. A közteresek tettenéréskor a szabályszegőt feltartóztathatják, vagy a rendőrségre előállíthatják. A rendőrség saját hatáskörben is intézkedhet(ne): helyszíni bírságot szabhat(na) ki, vagy nagyobb érték esetén büntetőeljárást indíthat(na). (A kitett lomok tulajdonviszonya ezt megelőzően rendezetlen volt, ezért csak korlátozottan lehetett fellépni a „lomisok” ellen, akik lomtalanításkor szinte kiköltöztek a közterületekre.)

Megjegyzés: Minden törvény annyit ér, amennyit betarta(t)nak belőle. És ez nem csak a lomtalanításra vonatkozik…

Devosa Gábor, önkormányzati képviselő

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.