Politikai, nem jogi megoldás kell

A devizahitelesek ügyét sokkal egyszerűbb lenne a politika, mint a jog eszközével megoldani – mondta Szakács László, az MSZP elnökhelyettese csütörtökön az ATV-ben, ahol Putyinról, Pécsről és Komlóról is kérdezték.

„Nem látjuk azt, hogy ennek lenne csak jogi megoldása. Ennek a politikai megoldása sokkal egyszerűbb” – mondta Szakács a devizahitelekről, megismételve: a szocialisták új banki elszámoltatást szeretnének. Elmondta: a fideszesek „nagyon jól tudták és nagyon sokszor elmondták” 2010-től kezdődően, hogy a bankok becsapták és megtévesztették az ügyfeleiket és kárt okoztak a devizahitelekkel.

„Ha ezt a fideszesek ennyire jól tudták, akkor most írjuk ezt bele egy törvénybe, hiszen ez a mai napon is közel egymillió embert, ha nem többet, érint közvetlenül”; közvetve pedig a családtagokat, adóstársakat is „Fordítsuk meg a bizonyítási terhet!” – mondta Szakács. „Amelyik banknak ez nem tetszik, az indítson pert a magyar állam ellen.”

Hangsúlyozta: itt nem pártpolitikai csatározásról van szó, „mert attól még kilakoltatják az embereket”. 

„Vagy 1 700 000 pert el kell indítani és úgy a bíróságok belerokkannak, mint ahogyan egyébként az adósok az elmúlt nyolc-kilenc évben már belerokkantak, vagy a politika először vállalja ennek a felelősségét és megoldja: hoz egy jogszabályt. A kormány azt mondta, már mindent megtett (…)  Ehhez képest csak ebben az évben 10 000 családot lakoltattak ki és a következő években is tízezrével ki fogják lakoltatni a családokat. Nem tettek meg mindent, nem tájékoztatták megfelelően az árfolyamkockázatról az embereket. (…) Élő ember nem vette volna fel akkor ezt a hitelt”, ha megmondták volna nekik, hogy 150-160 forint helyett 300-320 forint lesz a svájci frank 

– mondta. Egy ilyen jogszabály megalkotásának az Európai Unió biztosan nem lenne gátja, hiszen Romániában már született ilyen törvény, „Szlovéniában is az asztalra csaptak„, Horvátországban már kártalanítást is kérhetnek az adósok, legutóbb pedig egy lengyel ügyben ítélt úgy az Európai Bíróság, hogy ha az árfolyamkockázatról nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleket, úgy ezek a szerződések semmisek.

A magyar kormány viszont „konkrétan vállalta” egy, az EBRD-bel 2015-ben kötött paktumban, hogy nem gördítenek akadályokat a magyar családok kilakoltatása elé, és a bankokat a forintosításkor nem érheti kár – mondta.

Pikó András és László Imre polgármesterek a főváros VIII. és XI. kerületében már bejelentették: leállítják a kilakoltatásokat.

A pécsi költségvetésből hiányzó 23 milliárd forintról Szakács azt mondta: már évek óta látszott a veszteség nagyságrendje Pécsett, s hogy az adósságok nagy részét „áttolták”, a hiteleket felvetették a várost többségi tulajdonában álló cégekkel. Helyesnek nevezte Péterffy Attila megválasztott polgármester intézkedését, hogy a városi intézmények az átvilágításig a normál működés körét meghaladóan semmilyen kötelezettséget ne vállaljanak.

Komlóról, ahol november 10-ére új szavazást írtak ki a kenderföldi városrészben, miután a bíróság sorozatos jogsértések miatt megsemmisítette a választási eredményt, azt mondta: a kenderföldiek mindenképpen támogassák az ellenzéki jelölt Ferenczy Tamást, hiszen 

„így mostanra jó lehetőség van és jó esély van, hogy a már meglévő testületi többséghez megválasszák azt az ellenzéki polgármestert, akit itt Ferenczy Tamásnak hívnak”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásáról azt mondta: ennek demonstratív szándéka volt, hogy mutassa, 

„Putyinnak igenis van egy előretolt bástya-, egy hídfőállása az Európai Unióban és a NATO-ban, hiszen mind a kettőnek tagjai vagyunk”.

A Magyar Szocialista Párt viszont úgy gondolja: Magyarország gazdasági stabilitását, fejlődését, biztonságát a szövetségi rendszere határozza meg: „az Európai Unió és a NATO az, amelyiknek mi az értékeit képviseljük”, és ezt ebben az értékközösségben kell felmutatni.

Arra a kérdésre, hogy a kormánypárti sajtó Janus-arcúsággal vádolta az MSZP-t Oroszország ügyében, Szakács kijelentette: „30 éves a Magyar Szocialista Párt és mi letettük a szabadságelveken alapuló olyan köztársaságnak az alapjai mellett a voksunkat, amelyet szeretnénk képviselni. Mi egy szociális demokráciában hiszünk, és (…) biztosak vagyunk benne, hogy ezt az ügyet, ezt jól fogjuk szolgálni.”

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.