Megvan az új európai főügyész

A magyarul is beszélő román korrupcióellenes ügyészt, Laura Codruta Kövesit választották meg az Európai Ügyészség vezetőjének.

Az európai uniós tagországok kormányainak képviselői megszavazták a román Laura Codruta Kövesi európai főügyészi kinevezését  csütörtökön, ezzel gyakorlatilag biztosra vehető, hogy ő lesz a hamarosan felálló intézmény első vezetője. Ismertségét a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) korábbi vezetőjeként szerezte meg az irányítása alatt feltárt elképesztő mennyiségű politikusi korrupciós üggyel.

Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA

Az Európai Ügyészség felállításában 22 EU-tagország vesz részt (Magyarország nem), közülük 17-en támogatták Kövesit a szavazáson. Az Európai Parlament már korábban határozott támogatásáról biztosította az ügyészt. Várhatóan szeptember 24-én egyeztetnek a kinevezés hivatalossá tételéről.

Az Európai Ügyészség, amely a tervek szerint legkésőbb 2021 elején kezdi meg működését, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben jár majd el.

(Forrás: 168 óra)

***

Az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések hatékonyabb kivizsgálása érdekében  2017 őszén az Európai Parlament megszavazta az Európai Ügyészség felállítását. A volt romániai korrupcióellenes főügyész kinevezését legvehemensebben, már-már hisztérikusan, saját hazája szeretné megakadályozni. Az Európai Ügyészségről, és az ahhoz történő esetleges csatlakozásról még tavaly ebben a cikkben  írt az Index részletesebben.

Elemzők szerint egy új intézmény esetében a jövőre nézve gyakran meghatározó az első vezetőjének személye. Kövesi korábban öt éven keresztül vezette a román Korrupcióel- lenes Ügyészséget (DNA). Regnálása alatt 9 minisztert, 21 képviselőt, 6 szenátort és egy korrupt EP-képviselőt ítéltek el jogerősen. Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból már 22-en csatlakoztak; de Magyarország nincs köztük, mert az Orbán-kormány szerint annak működése csorbítaná az ország szuverenitását.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.