Korózs: A végére fogok járni!

Mindenképp a végére fog járni külföldi szennyvíziszap-behozatal ügyének, ígérte az MSZP-s Korózs Lajos. Újabb és újabb beszállítások vannak ugyanis, és újabb és újabb eurómilliók röpködnek a levegőben. „Ennek a végére fogok járni, garantálom!” – jelentette ki a politikus az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerdán.

Az Eurostat számára történő kötelező szlovén adatszolgáltatásból megtudta: a Szlovéniában tavaly keletkezett összes szennyvíziszap Magyarországon landolt. „Egy kiló se maradt ott” – mondta. De nemcsak Szlovéniából és Horvátországból, hanem Olaszországból is érkezik a szennyvíziszap a székesfehérvári volt téglagyár agyaggödrébe. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter több mint egy hónapja azt ígérte a Kormányinfón: azonnal le fogják álltani a szennyvíziszap Magyarországra való behozatalát, de nem történt az ügyben semmi: az iszapot szállító kamionok továbbra is jönnek nagy számban. „Semmilyen próbálkozást nem láttunk arra, hogy bármilyen rendeletalkotással vagy törvényalkotással próbálkoztak volna”, és „eszük ágában sincs” a kiadott engedélyeket visszavonni – mondta Korózs. Nyomozása során már felállított egy kronológiai sorrendet például a horvát szennyvíziszap Magyarországra szállításáról. Megvan a kibocsátó és a végpont is, és megállapította:

„nem a horvátok hozzák ide a szennyvíziszapot: a magyarok!” 

Már a lerakó telepvezetője is százmillió forintos hasznot realizál, de van egy nagykereskedő, aki a szennyvíziszappal kereskedik. „Ez az üzlet több milliárd forintos üzlet. Valahol valakik- nek borzasztó vastagra dagad a bukszája” – emelte ki.

„Valakik borzasztó sok pénzt keresnek ezen”. 

Elmondta: egy szlovén oknyomozó újságíró munkája felderítette, hogy 2012-ben egy maribori titkos tárgyaláson egy magyar nagykereskedő és szlovén partnere megállapodott, hogyan szállítják majd Magyarországra az addig ott keletkezett szennyvíziszapot,

„és nem itt fognak fizetni ennek a magyar cégnek, aki nagykereskedői tevékenységet folytat”. 

Korózs április óta interpellál és kér ki közadatokat az ügyben. Első közadat-igénylésére a magyar és a horvát hatóságok készséggel válaszoltak, sőt Horvátország „felnyitotta a szemüket”: sokkal régebb óta folyik ide a szállítás, mint gondolták. Most pénteken azonban a Pest Megyei Kormányhivatal, amelyhez Korózs közadat-igényléssel fordult a külföldi szennyvíziszap Magyarországra szállítása ügyében, mind a törvényes válaszadási, mind a válaszmegtagadási határidőt elmulasztotta. Korózs megerősítette a műsorban, hogy ki fogja perelni az adatokat.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.