Szép munka volt, fiúk

Ez valójában egy beismerő vallomás: ha nem magukat tekintenék bűnszervezetnek, 
akkor nem született volna meg ez a módosítás. (Magyar Bálint) 

A múlt héten fű alatt, sunyizva – a költségvetési törvénybe rejtve! – átírták a bűnszervezet meghatározását, amit a parlamenti többség el is fogadott. Így aztán a mostani a Büntető Törvénykönyv (Btk.) módosítás értelmében gyakorlatilag lehetetlen lesz bizonyítani, hogy egy bűncselekményt bűnszervezetben követtek el. (A változást a Népszava vette észre.)

Simonka György és Budai Gyula 2012-ben, amikor még együtt kartelleztek
(Fotó: Neményi Márton)

A pár napja hatályba lépett jogszabály új definíciója szerint a bűnszervezet

legalább három személyből álló, hosszabb időre, hierarchikusan szervezett, konspiratívan működő csoport, amelynek célja ötévi vagy ezt meghaladó szabadságvesztéssel büntetendő szándékos bűncselekmények elkövetése.

Hát, izé… „A Népszava vette észre.” Nem ám a képviselők vagy netán szakértőik. Hol? A költségvetési tv.-be rejtve. (Fügedi Ubul)

Így végre már érthető, hogy hazafias cselekedetei (Lásd.: költségvetési csalás) után mit is keresett Simonka György másfél hete a Karmelita kolostorban. (Azt a fideszes magyarázatot, vagy ha úgy tetszik dumát, meg most hagyjuk, hogy O. V. minden mandátummal rendelkező kormánypárti képviselőt meghívott a költségvetés elfogadása alkalmából, jó.)

Emlékeztetőül: a Legfőbb Ügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítja Simonkát; az ügyészség gyanúja szerint a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni a fideszes képviselőnek készpénzben.

No de most a bűnszervezetek és a fideszes képviselő(k) végre megkönnyebbülhetnek. Ezzel Simonka megúszta.

Szép munka volt, fiúk. Erre tényleg koccintani kellett.

***

Az eddigi szabályozás szerint egy bűnszervezetnél elegendő volt annak megállapítása, hogy három személy legalább két, minimálisan ötévi szabadságvesztéssel járó bűncselekményt követ el már fél-egy év alatt is, a kormány által fű alatt elfogadott javaslat szerint azonban immár az is kell a bűnszervezet megállapításához, hogy az elkövetők között alá-fölérendelt- ségi viszony, munkamegosztást, konspiratív kapcsolatrendszer álljon fenn. Csakhogy ezeket – a Népszava által megszólaltatott ügyvéd szerint – bajosan lehet igazolni, sőt, a hármas felté- telt szinte lehetetlen együtt bizonyítani.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.