Kispál: Bakker, ezek így lopnak!

Méghozzá hivatalból, szépen lepapírozva, szerződésekkel bebetonozva száz évre, ahogy illik a NER-ben. Merthogy csak bérlők lesznek a múzeumok az új ligeti épületekben. A beruházó, a Városliget Zrt. a Ligetben tehát – az ellenkező híresztelésekkel szemben – nem kulturális intézmények, pl. múzeumok építésére kapott felhatalmazást a kormányzattól, hanem hasznosítható ingatlanok építésére.

A múzeumok, mint intézmények ezekben az ingatlanokban helyiségeket bérelnek majd, tehát az épület nem az övék, és azzal nem rendelkeznek szabadon, hiszen azokat 99 évig a Városliget Zrt. kezeli, és természetesen hasznosítja majd, csakúgy mint a parkot.

Mindannyian tévedünk tehát, amikor azt mondjuk, a Liget szélén épül az új Néprajzi Múze- um. A mondat helyesen úgy szól: a Liget szélén épülő multifunkcionális, bérbeadás útján hasznosítandó épületben kerül elhelyezésre a Néprajzi Múzeum – írja még többek közt a varosliget.info. (Tessék elolvasni a teljes írást az eredeti helyén!)

Újabb csapás érte az egykori karmelita kolostort elfoglaló Orbán Viktor miatt elköltöztetett Nemzeti Táncszínházat. Az intézmény kapott ugyan egy milliárdokból megépített központot a Millenáris Parkban, de az épülethez nem járt tulajdonjog. Ezért most több százmillió forintos bérleti díjat kell fizetnie a Miniszterelnökséghez tartozó Millenáris Kht.-nek, ami nagyjából el is viszi az Emmi költségvetéséből kapott éves működési keretét. (via 24.hu / Spirk József)

A Nemzeti Táncszínház lehetetlen helyzete előrevetíti a Ligetbe költöző intézmények jövő- beni sorsát is. Pontosan ez várható a ligeti intézményeknél is.

A Ligetben felhúzott új épületek a Városliget Zrt. kezelésébe kerülnek majd, az új ingatlanokban pedig a költségvetési intézmények – pl. a Néprajzi Múzeum – csupán bérlők lesznek, így tehát bérleti díjat kell fizetniük. Az, hogy a Városliget Zrt. mennyi bérleti díjat kér majd a költségvetési forrásból gazdálkodó intézményektől, egyelőre nem tudható. (via varosliget.info)

Városliget? Közpark? Kulturális beruházás? Ugyan már! Évek óta hazudnak, tönkreteszik a Ligetet, és iszonyú sok közpénzt, milliárdokat költenek el. Ne azt figyeljük tehát, amit mon- danak, hanem azt, amit csinálnak —simán rabolva gazdálkodnak. Most és az elkövetkező 100 évben. Ha hagyjuk.

dr. Kispál Tibor önkormányzati képviselő

P.s.: Most értettem csak meg a Millenáris Táncszínházas kalamajkáján keresztül, hogy mi is a vitamin ebben a Városliget-sztoriban! Bakker, ezek évtizedekre betonozzák be a közpénz-csapjaikat. (via Facebook)

***

És itt van még ez is. A fentiekhez képest aprópénz, de roppant pofátlan kreatív próbálko- zás: A ligetvédőkre hivatkozva emelték a faátültetési munkálatok árát, a kivitelező most 23 millió forinttal megdrágította az eddigi szerződést – írja a 444. A cég azzal érvel, hogy a tüntetéseket a szerződés megkötésekor nem látták előre, azonban ez nem igaz, a ligetvé- dők ugyanis már a megállapodás előtt egy évvel tiltakoztak a beruházások ellen. Pont.

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.