Fügedi: Szellemi sötétség

„Ha egy mondattal kellene jellemezni korunkat: Farkas Flórián szavazott az Magyar Tudományos Akadémia sorsáról.” (via tumblr) 

A 444.hu vette észre, hogy miután az Országgyűlés megszavazta az MTA kutatóintézeteinek kiszervezését, elsötétült a helyesiras.mta.hu. Ez az oldal ott van kedvenceim közt. Főleg scrabble-játékhoz használjuk, és ebben a minőségében pótolhatatlan — leginkább amikor azt kell megítélni, honosult-e már egy-egy (korábban) idegen szó, és ha igen, milyen írásmóddal. Mostantól a szubjektivizmusé a jövő, és ennek az állításnak ki-ki annyira tulajdonít általános értelmet, amennyire éppen gondolja.

Hasonlóképp szünetel a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontja által üzemeltetett Erőforrástérkép. Az Erőforrástérkép fb-oldalán erről az alábbi bejelentés olvasható (most még):

Kedves Felhasználók!

A magyar parlament ma megszavazta az MTA kutatóhálózat leválasztását az MTA-ról. Ezzel az Erőforrástérkép létalapja megszűnt. Köszönjük, hogy követtek minket, és reméljük segítségükre voltunk a munkájukban. Az Erőforrástérkép további sorsa még kérdéses. Amint tudunk valamit értesíteni fogjuk az Erőforrástérkép felhasználóit.

Üdvözlettel, 
Az Erőforrástérképet üzemeltető csapat

Az első hozzászólás szövege az összes ponttal: „Őket fogják elsőnek kirúgni….”

Fügedi Ubul

P.s.: Ők szavazták meg az MTA-átalakítást – A haza ellenségei. A hazaárulók és nemzetvesz- tők listája. Őrizzétek meg: ők azok.

Álljon itt a jegyzőkönyv kedvéért, és közben remélem, hogy a Professzorok Batthyány Körében éppen az elmúlt években kiadott nyilatkozatokból hajtogatnak papírrepülőket, és egymást dobálják vele. (via Hont András)

***

Palkovics László 2018-ban kezdeményezett vitát az MTA kutatási finanszírozásának elutasítá- sáról. Bár hangfelvétel is kiszivárgott arról, hogy azt ígérte, az Orbán-kormány nem csatolja el a kutatóhálózatot, mivel az eredeti ajánlatban is a kormányzati befolyás növelése szere- pelt a pénzek elosztásában, az MTA azt nem fogadta el. Válaszul a legkeményebb verziót, a teljes kormányzati befolyást biztosító tervezetet nyújtotta be a miniszter, előre bejelentve, hogy az MTA tiltakozhat, ha akar, a javaslata nem változik. (via 168 óra)

(Forrás: A mi Józsefvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.