Hülyének nézed a rendőrséget

Ha hülyének nézed a rendőrséget, nyugodtan tépkedheted az MSZP plakátjait – a szervek meg asszisztálnak. A győri rendőrség szerint azért nem lopták el a fideszes aktivisták az MSZP-Párbeszéd 36, furgonjukból előkerült plakátját, mert ki akarták azokat dobni. Nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbmenni.

Fideszes matricával ékesített fehér furgon járta Győr utcáit az EP-választás előtt, hogy az abban utazó csapat tucatjával szaggassa le az ellenzék EP-választási hirdetéseit. MSZP-s aktivisták érték őket tetten, rendőrt hívtak, és a fideszes furgonjában számtalan letépett MSZP-P-s plakáttal utazgató csapat még azt is beismerte, hogy Fidesz-aktivisták, és felsőbb utasításra tépkedik az ellenzéki hirdetéseket. A szocialisták feljelentést tettek ellenük.

A rendőrség azonban visszadobta a feljelentést, és lezárta az ügyet

– tudta meg a hvg.hu a rendőröktől. A Győri Rendőrség vizsgálati osztálya arra hivatkozva utasította el a feljelentést, hogy “a cselekmény nem bűncselekmény”. A határozatukban leírták, hogy az ellenőrzés során a helyi szocialisták által lefülelt férfinál valóban “36 darab eltávolított választási plakát került feltalálásra”. Ezeknek az értéke valamivel több mint 40 ezer forint, így “dolog elleni erőszakkal” elkövetett lopás vétségének gyanúja miatt nyo- moztak. Még az is tény a rendőrség szerint, hogy az érintett “a helyszíni rendőri intézkedés keretében” elismerte, hogy “a kihelyezett választási plakátokat letépte, illetve az azokat rögzítő gyorskötözőket elvágta”. Ezek után pedig

azért jutott arra a rendőrség, hogy nem történt bűncselekmény, mert a plakáttépkedő úgy érvelt, mindezt azért tette, mert “a plakátokat szelektív hulladéktárolóban kívánta elhelyezni”.

A Btk. vonatkozó paragrafusa alapján a lopást az követi el, aki “idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa”, vagyis kifejezetten az a célja, hogy elvegye mástól, állapította meg a győri rendőrség. Majd leszögezte, hogy az nem számít lopásnak, ha valaki nem ebből a célból veszi el, hanem “ideiglenes használatára, használhatatlanná téte- lére vagy más célra”. Mivel az aktivista szándéka – saját bevallása szerint – nem a plakátok eltulajdonítása volt, hanem “el kívánta távolítani a közterületről oly módon, hogy szelektív hulladékgyűjtőben helyezi el” ezért a rendőrség szerint nem valósult meg a lopás tényállása.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.