Handó örök és leválthatatlan

Miután egy hete kiderült, hogy az Alkotmánybíróság szerint a hajléktalanság büntethető, a napokban az is kiderült, hogy Handó Tünde meg nem leváltható. Történt ugyanis, hogy múlt pénteken a parlament igazságügyi bizottságának ülésén eldőlt, hogy a fideszes többség az elmúlt hónapok botrányai után sem fosztja meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét tisztségétől. Nem rágták túl a kérdést, alig fél órás vita után kiderült, hogy Handó a helyén maradhat; 10:3 arányban döntöttek így.

Az erről szóló bizottsági indítvány indoklása hosszasan taglalja, az Országos Bírói Tanács elfogultságát, miközben az OBT által nevesített, és okiratokkal alátámasztott törvénysérté- sekkel nem foglakoztak érdemben. És hogy az üzenet világos legyen: a leendő igazságügyi miniszterként emlegetett Bajkai István fideszes képviselő jól kioktatta az OBT-t – amelynek két tagja is jelen volt az ülésen – arról, mit is jelent a pártatlanság – írja a HVG.

Az örök független Handó tehát elmozdíthatatlan az OBH éléről, még akkor is, ha bizonyíthatóan törvénysértések sorát követte el. (…) 10-3 arányban leszavazták Handó felmentését. Ez a szám érdekes, mivel a bizottságban 8 kormánypárti politikus ül 4 ellenzéki és egy független taggal szemben, mégis mindössze hárman (3) értettek egyet Handó kirúgásával. A jelenléti ívből kiderül, hogy egy jobbikos és egy független képviselő nem volt jelen az ülésen. (via Kolozsvári Szalonna)

A független és pártatlan Handó tehát mostanra már örök és leválthatatlan is. Ma különben Pünkösd volt. A Szentlélek kiáradásának ünnepe.

További szép estét mindenkinek.

P.s.: Mint arról a Népszava is beszámolt, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) komoly kritikákat fogalmazott meg a magyar igazságszolgáltatás helyzetével, valamint Handó tevékenységével kapcsolatban. A Budapesten tartott terepszemle és megbeszélések alapján a küldöttség arra jutott, hogy túlságosan nagy az OBH hatalma, Handó több esetben túllépett jogkörein, tevé- kenysége miatt alkotmányos válsághoz közeli helyzet alakult ki a hazai igazságszolgáltatás- ban, s az Országos Bírói Tanácsot túlkorlátozzák. Kedden pedig dönt a parlament Handó sorsáról. Úgy izgulok. Gondolom, mások is.

***

A közigazgatási bíróságok elnapolása és az amerikai-magyar védelmi megállapodások is terítéken lesznek a parlament kétnapos ülésezése során. Az Országgyűlés a pünkösdi ünnep miatt kedden kezdi munkáját és csütörtökig ülésezik. A plenáris ülés kedden 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal veszi kezdetét. A házelnök napirendi javaslata alapján a parlament ezután az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügyében foglalhat állást – írja az MTI.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.