Tüntettek az MTA jövőjéért

Több ezren tüntettek a tudomány szabadságáért Budapesten. Tavaly nyár óta készül arra a kormány, hogy valamilyen formában átalakítja a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózatát. Az akadémia és a kormány harcának rövid története következik.

Tavaly nyáron vetette fel először a kormányzat, hogy nem megfelelő az MTA kutatóhálózatának működése, ezért változások kellenek. Akkor még arról volt szó, hogy a Palkovics László vezette innovációs és technológiai minisztériumhoz kerül a kutatóhálózatok költségvetésének nagy része. Ezután felgyorsultak az események. Szeptemberben már arról szóltak a hírek, hogy elvennék az MTA kutatóintézet-hálózatának harmadát, februárban pedig kiderült, a kormány teljesen elszakítaná az intézethálózatot az MTA vezetésétől.

Márciusban úgy tűnt, megállapodás született, az MTA belement, hogy leválasszák róla a kutatóintézeteit, cserébe az intézethálózat egyben marad, és még a vagyonát is megőrizhette volna formálisan az akadémia.

A tudományos társadalom zsarolásként értékelte a szándéknyilatkozat aláírását, emiatt több tüntetést is tartottak. Nem sokkal később Lovász László is arról beszélt, hogy kemény eszközöket használt Palkovics László.

„-Önt megzsarolták, egész egyszerűen. Ez történt?
– Én úgy gondolom, hogy a miniszter úr kemény eszközökkel dolgozott, ezzel együtt…
– Milyenekkel? 
– Hát például, hogy visszatartotta az intézmények finanszírozását hónapokig. 
– Ezt ön nem a zsarolás kategóriájába sorolja? – Most nem akarok szóhasználaton vitatkozni, lehet úgy is nevezni” – zajlott a beszélgetés az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Áprilisban az elnökség is úgy döntött, tovább harcolnak a kutatóhálózatért, és a májusi közgyűlés is elutasította a minisztérium tervét.

„Nem jutottunk sehova sem, tehát a kormány azt, ami ma történt, nem tudja elfogadni egyszerűen azért, mert az eddig tisztán kommunikált álláspontunkkal ez teljes mértékben ellentétes” – közölte a miniszter.

Ezután az EP-választásig nem történt újabb fejlemény az ügyben, majd két nappal a szavazás után kiderült, hogy arra készül a kormány, hogy erővel elvegye az MTA kutatóhálózatát, és egyben arra is köteleznék az akadémiát, hogy adja át a vagyonát az államnak ingyenes használatba.

“Legnehezebb év”

Vasárnap a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) támogató demonstrációt szervezett Budapesten az Akadémiai Dolgozók Fóruma és az Oktatói Hálózat. 

A demonstrálók a Fővám térről vonultak az MTA épülete elé, ahol a testület elnökének, Lovász Lászlónak a levelét olvasták fel a szervezők – írja az MTI. 

„Az elmúlt egy esztendő az 1825-ben alapított Magyar Tudományos Akadémia egyik legnehezebb éve volt” – fogalmazott üzenetében Lovász László. Az akadémia elnöke aláhúzta: bízik abban, hogy az akadémikusok, a legkiválóbb fiatal kutatókból álló „Lendületesek”, az akadémiai dolgozók, a teljes magyar kutatói közösség túlnyomó többsége, valamint a magyar tudomány ügye iránt elkötelezett magyar és külföldi támogatók által megfogalmazott érveket nem csak meghallgatják, hanem meg is fontolják a döntéshozók. 

„Nem szabad szem elől téveszteni a fő célt, azt, hogy az intézethálózat kutatói itthon, politikai nyomástól mentesen, a nemzetközi normáknak megfelelő témaválasztási szabadságban, előre tervezhető anyagi alapokon tudják folytatni kutatásaikat” – szögezte le Lovász László.

Az MTA elnöke levelében hangsúlyozta: a következő, valószínűleg sorsdöntő napokban is arra fog törekedni, hogy a Magyar Tudomány Akadémia alapítója, Széchenyi István szellemi örökségének őrzője, a magyar nyelv és kultúra ápolója, a hiteles tudomány legfontosabb hazai központja maradjon.

A demonstráción felszólalt Deák Dániel egyetemi oktató, Gárdos Judit, az Akadémiai Dolgozók Fórumának tagja, Rainer M. János, az 1956-os Intézet vezetője, az MTA levelező tagja, valamint Zsoldos Attila, az MTA rendes tagja is.

Beszédeikben a felszólalók tiltakoztak az akadémiai kutatóhálózatot érintő törvénytervezet, valamint az ellen, hogy az eddig az Országos Széchényi Könyvtár osztályaként működő 1956-os Intézet június 15-től a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár részeként működik tovább.

A demonstráción részt vett Vékás Lajos, az MTA alelnöke is, valamint a kulturális élet több képviselője is támogatásáról biztosította az MTA dolgozóit.

atv.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.