Hargitai Miklós: Ellenfél

Ma őket tekinthetjük politikai ellenfeleknek – mondta az újságírókról Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető, történetesen éppen a sajtószabadság világnapján. Igazat mondott, annyiban mindenképpen, hogy a kormánypárt tényleg ellenfélként (vagy inkább ellenségként) kezeli a kormányfüggetlen sajtót.

Aki a médiában dolgozik, annak nem kell magyarázni, de talán a külvilág is érzékeli: a Parlamentből és a kormányfői sajtótájékoztatóról kitiltott sajtómunkások, a közmédiából kirekesztett ellenzék, letiltott interjúk, elérhetetlen kormánypolitikusok, elmaradt meghívók, zárt körű sajtóbeszélgetések, megválaszolatlan kérdések, néha lekezelő, néha a kamerák/mikrofonok elől menekülő miniszterek és parlamenti képviselők – ez jellemzi mostanában a média és a hatalom kapcsolatát idehaza. 

Magyarország hatályos törvényei egyébként a sokszínű és pártatlan tájékoztatást, valamint a jóhiszemű együttműködést, a kért információk észszerű időben történő átadását írják elő, amit a jogász végzettségű Kocsis akár tudhatna is. (Valószínűleg tudja, de nem érdekli; amíg az összes hatalmi ág az ő kezükben van, addig az írott jog nekik nem kényszer, hanem csupán egy lehetőség.)

Amúgy pedig, ha szabad a tollforgató szakma nézőpontját is említeni, számunkra a politikus nem ellenfél, hanem téma és információforrás, akkor is, ha legbelül esetleg mély ellenszen- vet érzünk iránta, illetve az általa képviselt politikai irány iránt. Néhány évtizednyi sajtó- múlt után az emberben az a benyomás alakul ki, hogy annak a politikusnak, aki a médiát tekinti ellenfélnek, nem az újságíró, hanem a valóság – patetikusabban az igazság – az ellensége. A majdnem-teljhatalom birtokában is bármikor arra ébredhet Kocsis Máté vagy bármelyik másik Fidesz-nagyágyú, hogy nincs tovább, amihez, amíg nem kebelezték be az összes újságot, elegendő lehet egyetlen leleplező újságcikk.

Értjük, hogy ez rendkívül frusztráló, de van rá egy biztos megoldás: aki nem akarja, hogy a gazemberségeiről cikkezzen a sajtó, az ne csináljon gazemberségeket.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.