Rákosihoz hasonlította Kövért

Szepesházi Péter a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta, utoljára a kommunista diktátorok törekedtek arra, hogy a bírói hatalmat szétválasztás helyett központosítsák.

A magyar bírói függetlenséget biztosító törvény 150 éves évfordulójának ünnepén, április 24-én Kövér László furcsa kijelentéseket tett a bírói hatalom függetlenségének szükségességé- ről. Egyebek mellett felvetette, hogy a jogászoknak maguknak kell eldönteniük, hogy az államot védők és építők, vagy az államot támadók és rombolók oldalára állnak. Azt is mondta, a bírók nem lehetnek függetlenek az államtól.

Szepesházi Péter ügyvéd a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában azt mondta: Szerinte Kövér László eredendően tisztességes és nem cinikus hatalomtechnikus, és nem rossz céllal mondta azt, amit, de kiolvasható belőle bizonyos félelemkeltés és befolyásolási szándék is. Hozzátette, aggasztó az is, hogy:

utoljára Rákosi és Lenin beszélt a hatalom egységéről, a hatalom megosztása helyett.

Azt is elmondta, a bíróságokon uralkodó általános, félelemmel teli légkör miatt mondott le tavaly, és ez után a kijelentés után sem kapott kedvet visszatérni a bírói karba. Noha nem is lenne rá esélye, tette hozzá. 

Szepesházi szerint az is jellemző, hogy Magyarország igyekszik ellenállni az uniós jog érvényesülésének, és ez a szemlélet akkor is látszik, ha annak az európai jog, beleértve az Európai Bíróság ítéleteit, ellentmond, például a menekültek vagy a családon belüli erőszak áldozatainak esetében.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.