Megfizethető lakhatás kell

A lakhatási válság csökkentéséhez önálló európai alapot kellene létrehozni – mondta Szanyi Tibor a fiatalok szociális lakhatását támogató európai polgári kezdeményezésről szóló tájékoztatóján.

“Ma már a fiatalok nem mernek arról álmodni, amiről az idősebb generációk még mertek, hogy nekik szebb lakásunk lesz, mint a szüleiknek” – jelentette ki Szanyi Tibor a lakhatási válságról tartott angyalföldi tájékoztatóján kedden. Európa-szerte megfigyelhető, hogy a lakhatási költségek a jövedelmeknél lényegesen nagyobb mértékben emelkedtek. “Ha ezt a trendet nem tudjuk megállítani, akkor a fiatalok úgy veszítik el perspektíváikat, ahogy az Magyarországon már megtörtént. Ez a kivándorlás egyik oka: az fizetések irgalmatlan hányadát kell lakhatásra fordítani. A fiatalok olyan helyeket keresnek, ahol ez az arány kisebb” – állapította meg az MSZP EP-képviselője.

Mit lehet tenni? Szanyi úgy látja, a kormány kedvezményes hitele nem jelentett megoldást, sőt, a lakásárak emelkedését idézték elő. A fiatal családok adósságspirálba kerültek, a hitelek évtizedekre röghöz kötnek, sokan öngyilkosok lettek. A megoldás az az európai polgári kezdeményezés lehet, ami azt akarja elérni, hogy az állam és az önkormányzatok által a lakhatási válság enyhítésére költött összegek ne terheljék a központi költségvetési hiányt. Továbbá, hogy a lakásépítéssel foglalkozó szervezetek könnyebben juthassanak uniós forrásokhoz. “Az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Alap átalakításával a lakásépítések több támogatáshoz jutnának, azonban egy új alap létrehozása lenne az elsődleges feladat” – jelentette ki.

A lakhatási válság csökkentéséről szóló európai polgári kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét Szanyi Tibor országjárása során érintett valamennyi településre elviszi. “Célunk a megfizethető, fenntartható és szociális lakhatási körülményeket biztosító rendszer kialakítása a fiatalok számára” – közölte.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.