Mit ígérnek az ellenzéki pártok?

A nagytőke megfékezése, a Fidesz dominanciájának megtörése, európai bérek és nyugdíjak, csatlakozás az Európai Egyesült Államokhoz. Ellenzéki pártokat kérdezett a Hetek a közelgő EP-választás tétjéről és saját céljaikról.

A Demokratikus Koalíció a 2014-es európai parlamenti választáson közel 10 százalékot ért el, és két képviselőt, Molnár Csabát és Niedermüller Pétert juttathatott az Európai Parlament- be. “Ha ezt nem tudnánk legalább megismételni, azt kudarcnak tekintenénk” – közölte a Hetek megkeresésére Molnár Csaba, aki idén a DK EP-listájának második helyén áll Dobrev Klára mögött. A DK szerint nem kérdés, hogy a polgárok Európája, az Európai Egyesült Államok létre fog jönni, „ez Európa jövője”. A DK – Molnár válaszai alapján – elsősorban gazdasági szempontból értelmezi az európai egyesülést, hiszen szerintük az a fő kérdés, hogy a magyaroknak is járni fog-e az európai minimálbér és minimálnyugdíj, hogy a magyar családok is kapni fognak-e európai családi pótlékot.

Jobbik vs. „populisták”

A Jobbik mindenképpen több mandátumot akar szerezni, mint 2014-ben, amikor három képviselőt, Morvai Krisztinát, Balczó Zoltánt és Kovács (KG)Bélát juttatta az EP-be. „A legutóbbi felmérések alapján erre jó esélyünk is van, négy mandátumot jósolnak a pártnak” – mondta a lapnak Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője.

A Jobbik célja, hogy Magyarország egy szabad és európai ország legyen. Nem kerülhetőek meg persze bizonyos reformok az Európai Unióban sem: a szervezetet szolidárisabbá, igazságosabbá és persze erősebbé kell tenni. Mirkóczki kifejtette: Európának elsősorban nem közjogi vitákra, mint inkább értékekre van szüksége, ha fenn akar maradni. Ilyen a keresztény értékrend vagy az általuk sokszor szorgalmazott nagyobb szolidaritás. A párt a „populisták keltette zűrzavar helyett” egy biztonságos Európát ajánl a választóknak.

LMP a multik ellen

Az LMP két mandátumra számít az EP-választáson, válaszolta a megkeresésre Vágó Gábor. A párt EP-listavezetője szerint azért reális a fenti cél, mert közel egymillió ember él Magyar- országon, aki az EP-választás legfontosabb témájának a globális klímaváltozás megállítását tartja, akárcsak az LMP. Az antiglobalista LMP európai szinten ugyanezt akarja elérni, vagyis hogy végre olyan EP álljon össze, ahol nem a multicégek profitja, hanem az emberek tiszta levegő, tiszta víz, tiszta környezet iránti igénye érvényesül. „Erre mondjuk, hogy Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz” – tette hozzá Vágó Gábor.

Szanyi és a kapitalizmus megzabolásázása

Az MSZP és a Párbeszéd közös EP-listát állít, melyet Tóth Bertalan szocialista pártelnök vezet, ám Tóth nem kíván európai parlamenti képviselő lenni, így a 2. és a 3. helyen induló Ujhelyi István és Szanyi Tibor a jelen állás szerint biztos befutó. A Hetek kérdésére Szanyi azt mondta, legalább 3 mandátumra számít.

A májusi szavazás európai léptékű tétjével kapcsolatban Szanyi Tibor azt mondta, a tőkeérdekek lenyomása az első számú feladat. Az Európai Egyesült Államok kontra független nemzetek Európája kérdését Szanyi álvitának tartja. Az EU alapszerződése világosan rögzíti, hogy a tagországok célja a minél szorosabb, illetve minél több területre kiterjedő egység, ezért az MSZP számára a szociális Európa, a szociális unió, továbbá ezek garanciái a legfontosabbak, azaz európai minimálbér, európai minimálnyugdíj, lakhatási biztonság és általában a szociális biztonság ügye, a színvonalas oktatáshoz, egészségügyhöz való jog.

Nyitva tartani a pénzcsapokat

A Momentum célja, hogy legalább egy képviselőjük legyen az új Európai Parlamentben. Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja a Heteknek azt mondta, a legfőbb kérdés, hogy „Orbán miatt elzárják-e a pénzcsapokat. Méltó képviseletet kell adnunk Magyarországnak, és bizonyítanunk, hogy Orbán nem egyenlő Magyarországgal. Ehhez az EU-s pénzeket is arra kell költenünk, amire valók: nem térkövekre, vadászházakra és kilátókra, hanem csak kórházra, csak iskolára és csak munkahelyekre.”

A Momentum szerint Brüsszellel nem harcolni kell, hanem utol kell érni. A kérdés az, hogy Európa összetart-e vagy széthúz: Magyarország pedig felzárkózik vagy elzárkózik. Arra a kérdésre, hogy milyen Európát akar a Momentum, Hajnal kifejtette: csak egy összetartó Európának van jövője.

A teljes cikk a Hetek következő számában olvasható.

(Forrás: ATV)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.