Pert nyert a TASZ a BM ellen

Átjelentkezős választási csalások: ki kell adnia a BM-nek az adatokat.

Megnyerte első fokon a TASZ azt a pert, amit azért indított a BM-mel szemben, hogy megtudja, hányan jelentkeztek át a parlamenti választások előtt közvetlenül, hogy esetleg ezzel befolyásolják a választások eredményét.

Pert nyert első fokon a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a Belügyminisztériummal szemben abban az ügyben, hogy ki kell adni, hányan létesítettek lakcímet közvetlenül a választások előtt, és jutottak így választójoghoz. Az adatokat a TASZ és a Political Capital (PC) igényelte, azért, mert ezekből lehet következtetni arra, történtek-e visszaélésszerű bejelentkezések, azaz voltak-e tömegével olyanok, akik a választási eredmények befolyá- solása miatt jelentkeztek be valahová. A BM először megtagadta az adatok kiadását, ezért kelett bírósághoz fordulni. A TASZ egy oldalon tájékoztatja egyébként az érdeklődőket a választáshoz kapcsolódó jogi szabályokról, és jogsegélyt is nyújt. Az EP-választás napjáig pedig országszerte képzéseket szervez, hogy a választási eljárás érthető és átlátható legyen minél több állampolgár számára.

Korábban Polt Péter legfőbb ügyész Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére mondta el, hogy az ügyészség nyomoz és nyomozott a visszaélésszerűen bejelentett magyar-ukrán állampolgárok ügyében, akiket olykor százasával jelentettek be akár romos házakba is. Itt 370 esetben történt nyomozás, 106 esetben volt ítélet, 156 vádemelés történt 2019 februárjáig.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.