Haszontalan idióták

A hasznos idióta a politikai zsargonban olyan ember, aki tudatlanságából kifolyólag önként, lelkesedésből szolgál egy olyan érdeket, amellyel, ha ismerné a valódi természetét, nem szimpatizálna. Eredetileg a Szovjetunió nyugati szimpatizánsait nevezték így (a kifejezést rendszerint Leninnek tulajdonítják, de valódi eredete nem ismert) – ezt írja Wikipédia arról a kifejezésről, amelyet Orbán Viktor használt, ha jól értettem azokkal a néppárti politikusokkal kapcsolatban, akik most a Fidesz kizárását kezdeményezték a pártcsaládból.

Hogy a magyar miniszterelnök frissítésként belekerül-e a Wikipédia szócikkébe, egyelőre nem tudni, de elképzelhetőnek tartom, hogy lesz olyan hasznos idióta, aki majd beleírja. Ennek persze nincs semmi jelentősége, legfeljebb annyi: vajon Orbán Viktor kiket tarthat a saját környezetében hasznos idiótának? Mert ha elkezdjük szétszálazni a magyarázó részt, akkor rájöhetünk: ilyenek nem pusztán a hajdani Szovjetunió nyugati szimpatizánsai közül kerültek ki, bizony megtalálhatóak a kormányfő környezetében is. 

És ez mindenképpen a jóindulatú megközelítés – Orbán is ezt hangsúlyoztatta, amikor másokkal bocsánatot kéretett a saját nevében -, hiszen azt feltételezi, hogy ezek a hasznos idióták valójában csak az ismeretek hiánya miatt szolgálnak egy olyan érdeket, amelyet ha ismernének, szembe fordulnának vele. Mi pedig szintén nagyon nagy jóindulattal közelítünk mindazokhoz, akik önként, lelkesedésből kiszolgálják azt a rezsimet, amelyet Orbán Viktor rendezett be Magyarországon. Hiszen azt feltételezzük róluk, hogy nem ismerik főnökük valódi természetét, és a szándékait, céljait sem. 

Igaz, ezzel egyszersmind azt is állítjuk, hogy ezek az emberek tudatlanok, és kizárólag emiatt állnak teljes mellszélességgel a miniszterelnök mellett, nem pedig azért, mert Orbán jól megfizeti őket, vagy éppen olyan ismeretekkel rendelkezik róluk, amelyek miatt muszáj nekik hasznos idiótákká válniuk. Viszont, ha ez utóbbi volna az igaz, akkor nem buták, nem ostobák, és végképp nem idióták, legalábbis a szónak abban az értelmében, hogy tudatlanok lennének. Nem, tudják ők, hogy mit tesznek, kit szolgálnak, még azt is megkockáztatom – hogy a Wikipédia meghatározásánál maradjak – : mindezek ellenére önként, és lelkesedésből (is) szolgálják a hatalmat.

Viszont ha nem tartom őket idiótának, sőt feltételezem, hogy képesek a tisztán látásra is, akkor hogyan nevezhetnénk őket hasznosnak? Miként lehet hasznos az, aki rossz ügyeket szolgál, rossz célokért küzd, és kiszolgál valakit, aki viszont őt hasznos idiótának tartja? Mert afelől se legyen kétségünk, hogy maga Orbán Viktor is pontosan tisztában van azzal, mit tesz az országgal, és mit tesz a környezetével. Nem véletlenül olvas Lenint, vagy minden olyan művet, amely a hatalom megragadásáról és megtartásáról szól. 

Ha valakinek, hát neki szüksége van a hasznos idiótákra. Akikről épp az imént bizonyítottuk be, hogy sem nem idióták, sem nem hasznosak. Mégis: így fontosak az uralkodóknak.

Németh Péter

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.