A mumus megérkezett

Nem a miénk, a Fideszé meg Polt Péteré. Csütörtökön ugyanis az Európai Parlament (EP) Laura Codruta Kövesiválasztotta hivatalos jelöltnek az Európai Ügyészség élére. Az EP illetékes bizottsága a három jelölt meghallgatása után őt találta a legalkalmasabbnak a posztra. Erről Brüsszelben a parlament házbizottságaként működő Elnökök Értekezlete döntött. A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei hét évre nevezik ki.

Fotó: Robert Ghement / MTI / EPA

Elemzők szerint egy új intézmény esetében a jövőre nézve gyakran meghatározó az első vezetőjének személye. Kövesi korábban öt éven keresztül vezette a román Korrupcióel- lenes Ügyészséget (DNA). Regnálása alatt 9 minisztert, 21 képviselőt, 6 szenátort és egy korrupt EP-képviselőt ítéltek el jogerősen. Az Európai Ügyészséghez a 28 tagállamból már 22-en csatlakoztak; de Magyarország nincs köztük, mert az Orbán-kormány szerint annak működése csorbítaná az ország szuverenitását.

Egy példa a „szuverenításra”: 
Az Orbán-kormány egymilliárd közpénzt vág Orbán Ráhel barátnőjéhez


Nem véletlenül kapálódzik az Európai Ügyészséghez való csatlakozás ellen a fidesz kormány. Tulajdonképpen semmi meglepő sincs a dologban, mint ahogy abban sincs, hogy Hadházy Ákos kezdeményezésére jelenleg is folyik az aláírásgyűjtés az Ügyészséghez csatlakozásért. Mi itt Erzsébetvárosban hónapok óta gyűjtjük a támogató aláírásokat: eddig több mint 5000 darabot gyűjtöttünk. Mert kell az Európai Ügyészség!

Hunvald György

***

Az uniós forrásokkal kapcsolatos visszaélések hatékonyabb kivizsgálása érdekében  2017 őszén az Európai Parlament megszavazta az Európai Ügyészség felállítását. A volt romániai korrupcióellenes főügyész kinevezését legvehemensebben, már-már hisztérikusan, saját hazája szeretné megakadályozni. Az Európai Ügyészségről, és az ahhoz történő esetleges csatlakozásról még tavaly ebben a cikkben  írt az Index részletesebben.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.