Hargitai Miklós: Bohócpárt

Tegyük fel, hogy Kövér László a következő választáson a kormánypárt kampányfőnökeként arról indítana kampányt, hogy Orbán a „tudjukkikkel” összefogva szétlopta az országot, és erről minden magyarnak joga van tudni. Amikor pedig néhány párttag megpróbálná őt kérdőre vonni, a kongresszus szervezői azt felelnék, hogy nem veszik napirendre a témát, így is túl zsúfolt a program. Abszurd? Pedig nem is kellene akkorát hazudni hozzá, mint ahhoz, amit most a Fidesz csinál.

Jean-Claude Juncker egy igazi ős-kereszténydemokrata: akkortájt lépett be a luxemburgi Keresztényszociális Néppártba, amikor Orbán Viktor még a Kommunista Ifjúsági Szövetség- ben építette a szocializmust. Juncker máig a leghosszabb ideig szolgált választott kormányfő a demokráciák történetében (sorozatban négyszer újrázott a kereszténydemokrácia színei- ben), majd 2014-ben ő lett a Fideszt is a soraiban tudó, Európai Néppárt (Kereszténydemok- raták) nevű alakulat csúcsjelöltjeként az Európai Bizottság elnöke. A 28 tagállamból 26 rá szavazott, ami igen erős politikai felhatalmazás – igaz ugyan, hogy a már akkor is a Brexitre kacsingató David Cameron brit kormányfő mellett éppen Orbán Viktor voksa hiányzott, de ettől még tény, hogy Juncker annak a formációnak az embereként vált a Bizottság elnökévé, amelynek az Orbán-párt is oszlopos tagja.

És most ez a párt, vagyis a Fidesz azzal az üzenettel kampányol, hogy az Európai Néppárt embere a zsidó Soros Györggyel összefogva mohamedán migránsokkal akarja elárasztani Európát. A Néppárt, az Európai Parlament legerősebb pártja pedig a Fidesz kipenderítése helyett tájékoztató brosúrát ad ki arról, hogy ők nem is terveznek ilyesmit (miközben a hazai Soros-Juncker plakátcunamit megtetézve Orbán Viktor személyes levélben fogja minden magyar háztartásba eljuttatni a remek hírt, miszerint a Fidesz meg fogja állítani a migránsimportőr Junckert), sőt az sem kizárt, hogy némelyik külföldi tagpárt keményen elhatárolódik majd, Manfred Weber, a néppárt frakcióvezetője pedig a szemöldökét ráncolva máris bemondta, hogy „több szolidaritást” vár Orbántól.

Fogalmazhatnánk úgy, hogy a Fidesz – már megint – az orránál fogva vezeti a saját anya- pártját, de a helyzet ennél is rosszabb: valójában a zsebüknél fogva vezetik a Néppártba a legtöbb képviselőt küldő tagpártok anyaországait, mindenekelőtt Németországot, természe- tesen a mi adónkból. Ide egy kis tankvásárlás, oda egy atomerőművi turbina, esetleg egy jó mondat az arab invázióról (hol milyen üveggyönggyel lehet megvásárolni a helyi eliteket), és máris mindenki úgy tesz, mintha mehetne minden tovább ugyanúgy, ahogyan eddig. Pedig nem mehet – a történet, ha az itthoni nyomortól egy kissé elemelkedünk, éppen arról szól, hogy a fideszes „nemzeti politikát” (magyarra fordítva: az óhitű nemzetállami önzést) nem lehet európai szintre emelni anélkül, hogy ne az egész EU szétverése legyen az ok-okozati lánc végén.

Addig is, amíg mindezt a Néppártban is megértik, javasolnánk nekik az Európai Bohócpárt nevet – legalább ennyi igazság legyen a kampányban.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.