Brüsszeli meghívót kapott Polt

Az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága meghívta Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a testület előtt számoljon be azokról az ügyekről, amelyeket az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgált Magyarországon – derült ki Jávor Benedek Facebook-posztjából. A legfőbb ügyésznek március 4-én kellene megjelennie a az EP-ben, meghallgatását a zöldpárti frakció kezdeményezte.

„Vajon miért nem tudja elfogadni az ügyészség az OLAF által gyűjtött információkat, és miért jutnak a magyar hatóságok számos kényes ügyben sorozatosan más követ- keztetésre, mint az OLAF? Miért véli úgy számos ügyben az ügyészség, hogy az OLAF által gyűjtött bizonyítékok nem elfogadhatóak?”

– firtatja a posztban Jávor Benedek, nyilvánvalóan az Orbán Viktor veje, Tiborcz István körül gyűrűző Elios-botrányra utalva. 

Bár az OLAF szerint a 2015-ig Tiborcz István résztulajdonában lévő Elios Innovatív Zrt. körül szervezett csalási mechanizmust építettek ki, hogy a cég sorozatban nyerjen az EU-s támogatással megvalósított közvilágítási pályázatokon, novemberben megszüntették a nyomozást az ügyben. Az OLAF azt javasolta az Európai Bizottságnak, hogy a teljes EU-s támogatást, 13,5-13,9 milliárd forintot kérjen vissza Magyarországtól, az Orbán-kormány pedig előre menekült az ügyben, és nem adta le a számlát az Európai Bizottságnak. (A hvg.hu cikke szerint ezután döntöttek Polt Péter meghívásáról.) De van más ügy is, amelyről Polt Péter beszámolhatna, Homolya Róbert, a MÁV jelenlegi elnök-vezérigazgatója miatt például 3,5 milliárd forintot bukhat.

A 24.hu hétfőn írta meg, hogy az Orbán-kormány a biztonság kedvéért két másik ügyben sem adta le a számlát. Az egyik a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. ötmilliárd fo- rintos megbízása az  összesen 420 milliárd forint értékű közművesítési feladatok ellátásáért, amely az Európai Bizottság szerint felesleges, túlározott projektnek bizonyult, a másik az a 4,8 milliárd forintos megbízása, amellyel a Miniszterelnökség Orbán Viktor és családja ügyvédjeként fellépő Bajkai István ügyvédi irodáját, az SBKG Ügyvédi Irodát is magában foglaló konzorciumot lepte meg. Ez a konzorcium 2016-tól 4,8 milliárd forintért külső tanácsadóként vizsgálhatta át előzetesen a közbeszerzéseket. A konzorcium szerződ- tetésével a Miniszterelnökség gyakorlatilag kiszervezte a tárca közbeszerzési felügyeleti főosztályának a munkáját, csakhogy a szűrő beiktatása enyhén szólva nem bizonyult sikertörténetnek, az Európai Bizottság a mintaként kiválasztott 29 projektből 24-ben súlyos szabálytalanságokat talált.

A legfőbb ügyészség közlése szerint Polt Péter nem kapott meghívót az EP költségvetési ellenőrző bizottságától. A testület vezetője, Ingeborg Grässle – aki annak a német Keresz- ténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusa, amely a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárthoz tartozik –, nemrég egy Magyarországról szóló vitán azt mondta, 

Magyarországon nem megfelelően költik el az EU pénzét. Problematikus a csalás, a korrupció, a közbeszerzési rendszer és az a tény is, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem akar fellépni az ilyesfajta bűnözés ellen, valószínűleg azért, mert vannak emberek, akik a bűnözőket védik.


(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.