Március 15-ig megtalálnák

Magyarország első előválasztásának győztese kijelentette, áll az esetleges második forduló elé, ahol Puzsér Róberttel is megmérkőzne, hisz a cél a teljes ellenzéki egység létrehozása.

Az ellenzéki előválasztás eredményhirdetésének másnapján az MSZP és a Párbeszéd tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen Tóth Bertalan MSZP-elnök nyilvánosan is gratulált a győztes Karácsony Gergelynek, és hozzátette, a korábbi megállapodásnak megfelelően pártja innentől kezdve teljes mellszélességgel támogatja a Párbeszéd társelnökét a Tarlós István elleni küzdelemben.

Az eseményen Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke arról beszélt, február 18. – vagyis az Országgyűlés első ülésnapja – új korszakot hoz majd az ellenzéki együttműködésben.

„Végleg el kell felejteni azt, hogy ez a parlament ugyanaz, ami tíz évvel ezelőtt volt, és hogy szakmai vitákkal bármit el lehet érni”

– mondta a politikusnő.

Szabó elmondta, tudja, hogy Orbán Viktor mindent megtesz majd, hogy széthúzza a decemberben egymásra találó ellenzéket, de ők mindent megtesznek majd, hogy „együtt maradjanak és közösen küzdjenek.” Az új korszakról egyelőre részleteket nem árult el, de úgy fest, izgalmas hetek állnak a magyar politika előtt.

Karácsony Gergely egy másik kulcsdátumról, a március 15-ről beszélt, szerinte ugyanis

a nemzeti ünnepig meg kell találni minden budapesti kerületben, vagy legalább is ezek nagy többségében, a legesélyesebb jelöltet, aki kihívója lehet a Fidesz embereinek.

Ebben a most mögötte álló pártok, beleértve a DK-t is, mellett az LMP-re, a Jobbikra és a Momentumra is számít, de civilek és lokálpatrióták is helyet kapnak a tárgyalóasztaloknál – ahol egyébként a mostani bejelentés alapján jól haladnak az egyeztetések. Az előválasztásra visszatérve Karácsony elmondta, bár néhányan – elsősorban kormányoldalon – fanyalognak a részvételi adatok láttán, a 34 ezres szavazói létszám nagy siker, és első nekifutás lévén nyugat-európai vagy akár amerikai összevetésben sincs ok a szégyenkezésre.

Megerősítette, arra készül, hogy lesz még egy forduló, ahol Puzsér Róberttel, és más jelöltekkel is összecsapna, mert a cél a teljes ellenzéki egység létrehozása.

A Népszava felvetésére, miszerint Puzsér korábban kikötötte, nem vesz részt olyan elővá- lasztáson ahol pártirodákban lehet voksolni, Karácsony elárulta, hajlandó akceptálni a kihívó kérését. A mostani fordulóban egyébként az ő információi szerint csak az emberek nagyjából harmada szavazott irodákban, a többség már most is köztéri sátrakban húzta be az ikszet valamelyik jelölt mellé.

A sajtótájékoztató emlékezetes kiszólása volt, amikor az újságírók az alkalmat kihasználva a budapesti patkányirtás helyzetéről kérdezték a Zugló polgármestereként is dolgozó Kará- csonyt, aki elmondta, tudomása szerint mióta a Fidesz vette kezébe a dolgokat, háromszor annyi patkány van Budapesten, de gyorsan hozzátette, most a szó szoros értelmében vett patkányokra gondol – mielőtt valaki esetleg átvitt értelemre gyanakodna.

Megijed tőle a Fidesz?

Karácsony Gergely a mostani sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, készül az előválasztás eset- leges második fordulójára, a 24.hu-nak nyilatkozva viszont arra utalt, gondolnia kell arra is, hogy „harmadik forduló”, azaz „éles” választás már nem is lesz. „Fel vagyok arra készülve, hogyha az EP-választás után kockázatosnak látják a közvetlen főpolgármester-választást, akkor előveszik azt a régi tervet, hogy az megszűnik. Benne van a pakliban, hogy akár az utolsó pillanatban lépnek egy ilyet” – mondta a portálnak a Párbeszéd társelnöke.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.