Jogászszemmel: A „szakértő”

Jó estét, jóestét. Bár a héten Matolcsy – akiről a Kúria szerint is ki lehet mondani, hogy ellopta a közpénzt – eléggé el nem ítélhető módon elvitte a showt ifj. Lomnici elől, igazán méltatlan lenne, ha nem ejtenénk pár szót ennek a végzettsége szerint alkotmányjogásznak ismert jóembernek a hét eleji produkciójáról. Pontosabban nem mi, hanem ismét dr. Sándor Zsuzsa*, aki pár napja a blogján szedte darabokra a jog eme kiválónak nevezett szakértőjét, és az MTVA-botrány kapcsán szájába adott magvas vélekedését.

A „szakértő”
Szerző: Sándor Zsuzsa

Ifj. Lomnici Zoltán lebukott. Sok fórum írt már erről és sok helyen lehetett látni azt a meg- vágatlan videót, amelyen a királyi tévé riportere átadja gazdái kérését a nyilatkozónak: milyen szófordulatot szeretnének tőle hallani. Az üzenet nyilvánvaló, nem is erről akarok beszélni. Azonnal megértettük, hogy azon a videón, amelyen jól látható, hogy Varju Lászlót a biztonsági őrök földre teperik, bántalmazzák, majd kidobják, „a világon semmi újdonság nem látható.”

Beszélek inkább a „nyilvánvalóról” meg a „jogszerűtlenről”. A mindössze 2:55 hosszúságú felvételen a jog kiváló szakértője – megszámoltam – ötször használja, hogy „nyilvánvaló” és nyolcszor azt, hogy „jogszerűtlen”.

Namármost. Ha tényleg valami „nyilvánvaló”, akkor teljesen fölösleges akár beszélni is róla. Évszázadok, de legalábbis Kopernikusz, vagy még inkább Galilei óta nem készül interjú arról, hogy vajon a Föld forog-e a Nap körül. Miért nem? Mert ez az, ami „nyilvánvaló”. Ellenben az, hogy a képviselők egy csoportja „jogszerűtlenül tartózkodott üzemi területen”, akkor sem „nyilvánvaló”, ha a „jogszerűtlenség” szót ifj. Lomnici nyolcszor elismétli.

(A közismerten göbbelsi módszert már Hitler megfogalmazta a Mein Kampf-ban: „minden hathatós propaganda csak néhány pontra kell, hogy szorítkozzék. Ezt a néhány pontot és néhány tételt addig kell vezérszavakban ismételni, amíg az utolsó is megérti ebből a szóból azt, amit akarunk.”)

De folytassuk a magát jogásznak nevező „szakértő” további állításával. Szerinte a biztonsági őrök azzal, hogy Varju képviselőt leteperték, bűncselekményt akadályoztak meg, méghozzá közérdekű üzem működésének megzavarása nevű „súlyos bűntettet”.

Mit is mond a Btk.? „Aki közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja, bűn- tett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Hát igaz, ami igaz, ez tényleg csúnya dolog. Lenne. De vajon tényleg az zavarná meg a propaganda tévé, mint közüzem működését, hogy egy (vagy akár több) parlamenti képviselő egy szerkesztővel akar beszélni? Mert szeretnék, hogy 5 pontot beolvassanak a tévében. Elismerem, a szerkesztő nem kötelezhető arra, hogy bármit beolvasson. De azért meg lehet rá kérni, nem? Legfeljebb majd nem olvassa be. Bár persze eléggé be lehettek sz…pánikolva, ha még egy képviselővel sem mertek szóba elegyedni. (Nem mertem csúnyábban fogalmazni, mert még a bülbülszavú Bayer Zsolt a szájára venne.)

Ám, de, ezzel szemben, viszont Varjú László (meg a többiek) képviselőként hivatalos szemé- lyek. Ez meg azt jelenti, egyáltalán nem tisztelt ifj. Lomnici úr, hogy egyfelől jogszerűen mentek be az MTVA épületébe, másfelől személyük, testük ellenséges szándékkal nem illet- hető. Mert az bizony – ahogy volt kedves fogalmazni elfogulatlan „szakértői” véleményében – az „súlyos bűncselekmény”. Úgy hívják: hivatalos személy elleni erőszak. Nos, ezt követték el a biztonsági őrök, méghozzá csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve. Ezért pedig 2-8 évig terjedő szabadságvesztés a jutalom.

Hát így állunk. Lehet, hogy egy alkotmányjogász nem köpi-vágja a Btk-t, de akkor pusztán propaganda célból ne „szakértsen” olyasmiben, amihez nem ért. Ja, és jogásznak is „nyil- vánvalóan jogszerűtlenül” hiszi magát az, aki a szakmai tisztességet feláldozza az ócska néphülyítés kedvéért.

(Megjelent a JogÁsz blogon, 2019. január 17-én.)

*Dr. Sándor Zsuzsa jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike.

***

Négy dolog, amiket már mind ki lehet mondani bírósági ítéletek alapján:

Ezek önmagukban elég kemény sztorik, összességében viszont az egész rendszert pontosan és egyszerűen kirajzolják: nyugodtan lophatnak és bűnözhetnek a fideszes politikusok, ha egyszer az ügyészség is fideszes, a közmédiában pedig a hírhamisítást díjazzák. (via 444.hu)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.