Kispál: Közjelleggel (12)

Ha valakinek esetleg elkerülte volna a figyelmét, vagy csak simán lemaradt a hírről: január 6-án életbe lépett a kerület teljesen új Építési Szabályzata, amely már több olyan dolgot is szabályoz, ami eddig esetleg fel sem merült. Persze, egy ilyen szabályzat elsősorban az új építkezéseknek, átalakításoknak, emelet- és tetőráépítéseknek szól, de érdemes átnézni, ha valakit érdekel, hogy mi történik, illetve mi történhet a kerületben.

Például ilyenek vannak benne:

Szálláshely szolgáltató épületrész, rendeltetési egység – jogszabály vagy egyéb megállapodás (beleértve a társasház határozatát, szervezeti- és működési szabály- zatát, alapító okiratát) hiányában – nem helyezhető el, ilyen célra lakás rendel- tetési egység használati módja nem változtatható meg. (2. fejezet, 6.§, 6. pont)

Ami miatt különösen érdekes lehet, hogy már a kerületben is parkoló-mérleg díjat kell fizetni, ha valaki szálláskiadásra, például Airbnb-re akar bejegyeztetni egy lakást. Itt meg elolvasható az Index ide kapcsolódó, Erzsébetváros is új adót vet ki az Airbnb-re c. cikke.

dr. Kispál Tibor, önkormányzati képviselő

***

Megj.: Az Index egy olvasója utánajárt a cikkben írtaknakTisztelt Index! A VII. kerületi főépítészi iroda nyilatkozott nekem 10 perce, hogy mind az Önök cikke, mind a Portfolio cikke félrevezető és hiányos. A helyzet a következő: ha a lakás tulajdonosa bemegy a földhivatalhoz és átminősítteti azt lakásból szálláshellyé, akkor kell megkezdett 50m2-enként egyszeri, nettó 2 millió Ft-os parkolóhely megváltási díjat fizetnie. Ellenben ha meghagyja lakásnak és úgy akar AirBnB-t regisztrálni, akkor köteles mostantól társasházi jóváhagyást (közgyűlési határozat vagy SzMSz szabályozás formájában) bemutatni, ellenkező esetben nem kap engedélyt. Magyarán vagy jóváhagyást kér a háztól (és a ház feltételeket szabhat ehhez, pl. emelt közös költség) vagy átminősítteti, de akkor fizethet az önkormányzatnak!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.