Az AB-hoz fordul a MÚOSZ

Mint ismert, Mészáros Lőrinc, Matolcsy Ádám, Schmidt Mária, Habony Árpád, Győri Tibor és más jobboldali médiatulajdonosok egy nonprofit alapítványnak ajándékozzák lapjaikat, nem tulajdonolnak többé újságot, televíziót és rádiót, ezáltal egy sosem látott kormánypárti médiabirodalom állt össze vezényszóra.

Csütörtökön pedig az is kiderült, hogy nemzetstratégiai jelentőségűvé tette a kormány a fideszes médiabirodalmat, így a sajtó sajátos összefonódását nem kell vizsgálnia sem a Médiatanácsnak, sem a Gazdasági Versenyhivatalnak.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének meggyőződése, hogy ez a lépés törvénytelen, súlyosan sérti a pártatlan és sokszínű tájékozódás biztosításának alkotmányos követelmé- nyét, valamint a média- és a versenytörvény tételes előírásait.

A hatósági ellenőrzés kikerülését célzó kormányzati trükk nyílt beismerése annak, hogy a – legalább a megyei lapok és az országos rádiók piacán mindenképpen – monopolhely- zetű médiamamut a vonatkozó törvények betartása esetén semmiképpen sem mehetne át a Gazdasági Versenyhivatal, valamint a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság szűrőjén

– írták pénteki közleményükben.

A MÚOSZ álláspontja szerint a szabad és független tájékoztatás az ország összes állampol- gárának érdeke, ellenben a mindent maga alá gyűrő pártsajtó-cég megteremtése nem közügy, sőt ellentétes a közérdekkel. Hozzátették, ezzel nyilvánvalóan a kormánypárt is tisztában van, hiszen a hatósági vizsgálat megúszását szolgáló kormányrendeletben – példátlan módon – semmilyen indoklás nem szerepel, az utólagos szóbeli magyarázat pedig olyan érveket említ (a nyomtatott médiakultúra és a megyei lapok megőrzését), amit egy tévécsatornákat, rádióadókat és online platformokat is tömörítő médiacsoport esetében Európa egyetlen államában sem venne senki komolyan.

Szeretnénk emlékeztetni arra is, hogy mióta az összes megyei lap egyetlen, a miniszterelnökhöz közel álló vállalkozóhoz került, és fő feladatának tekinti a kormány kommunikációs igényeinek kiszolgálását, azóta az érintett újságok példányszáma folyamatosan, drasztikusan csökken. Ez azt jelzi, hogy a kormány az említett lappiaci szegmens megszállásával kifejezetten rontotta a nyomtatott lapok túlélési esélyeit.

A MÚOSZ mindezért az Alkotmánybírósághoz fordul, és azt kéri a testülettől, hogy – érvényt szerezve Magyarország alaptörvényének és sarkalatos törvényeinek – mondja ki: a pártmé- dia-holding létrehozása nem közérdek, és nem írhatja felül a szabad tájékozódás illetve tájékoztatás alkotmányos garanciáit.

Mindeközben az MSZP sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a párt bírósági és európai ver- senyjogi vizsgálatot kezdeményez a fideszes médiabirodalom miatt.

(Forrás: 24.hu)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.