Beperli az MSZP a Médiatanácsot

Ha nem akadályozza meg a Fidesz egységes médiabirodalmának a létrejöttét.

Közigazgatási mulasztási pert indít a Médiatanács ellen az MSZP, amennyiben nem cselekszik a jogszabályok szerint, vagyis nem akadályozza meg a Fidesz új médiabirodalmának létrejöttét – jelentette be Őrsi Gergely, a párt budapesti alelnöke. A politikus közleménye szerint nem akarják engedni, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány alá szervezett kormánypárti médiumokat állami pénzekkel tömjék ki.

Az MSZP-s politikus szerint névleg ma is működnek azok az intézmények, amelyeknek dolga lenne a monopólium-ellenes törvények végrehajtása, a demokratikus berendez- kedés, a demokrácia védelme, „de a Fidesz államcsínyt követett el a demokratikus Magyarországgal szemben”.

Ennek legnyilvánvalóbb bizonyítéka, hogy „megpuccsolt” Médiatanács (amelyet részben a Fidesz kétharmados országgyűlési többsége töltött fel) csak a kormánykritikus médiumok tulajdonszerzési szándéka esetében találja meg azt a jogszabályt, amelynek az értelmében nemcsak most, hanem már évekkel ezelőtt fel kellett volna lépnie a fideszes véleménymo- nopólium kialakulásával szemben. (A Médiatanács 2017-ben intett be az RTL Klub tulajdonszerzési szándékának a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiában.)

Őrsi Gergely közlése szerint mindemiatt felszólítják a Médiatanácsot, hogy azonnal lépjen fel a médiabirodalom megalakulása ellen, ellenkező esetben közigazgatási mulasztási pert indítanak a testület ellen a médiapiaci koncentráció megelőzési eljárás megindításának hiánya miatt.

Ezen túl a sajtószabadság védelmében újabb népszavazást kezdeményez az MSZP, hogy az állami hirdetések és reklámköltések a sajtótermékek között a mindenkori hallgatottsági, nézettségi illetve olvasottsági adatok alapján kerüljenek elosztásra.

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.