CEU: vihar előtti csend

„Pillanatnyilag semmilyen új információval nem rendelkezünk a CEU-val kapcsolatban” – ezt válaszolta a budapesti amerikai nagykövetség a Népszava megkeresésére.

Arról érdeklődtünk, hogy volt-e előrelépés, egyeztetés a követség közreműködésével a CEU-ügyében az utóbbi napokban, tekintettel arra, hogy szombaton lejár az a határidő, amit az intézmény vezetése adott a kormánynak az egyetem törvényes budapesti működését garantáló megállapodás aláírására. Ha nem lesz ilyen egyezség december 1.-ig, akkor a CEU megkezdi a felkészülést arra, hogy képzései nagy részét az osztrák fővárosba költöztesse. Így az „amerikai akkreditációjú mesteri és doktori programjaira jelentkező hallgatók a 2019-2020-as tanévtől az egyetem új, bécsi kampuszán fognak tanulni”.

Ennek pedig már csak azért is óráról órára nagyobb az esélye, mert Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón kérdésre válaszolva azt mondta: a december 1-jei határidő egyetlen törvényben sem szerepel, és egy megállapodás ratifikációja nem is teljesíthető addig. Ez annyiban nem meglepő, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter már két jelezte: nem tud róla, hogy a kormány bármilyen megállapodást készülne kötni az egyetemmel.

A Fidesz oktatáspolitikusai továbbra is azt mondták kérdéseinkre, hogy semmilyen információval nem rendelkeznek az ügyben, igaz, miként egyikük felhívta rá a figyelmet, az a felsőoktatási törvénymódosítás, ami az Oktatási Hivatal kizárólagos hatáskörébe helyezné a felsőoktatási intézmények engedélyezését (és amit többen úgy interpretáltak, hogy ezzel a CEU jövőjéről szóló döntést is), nem az egyetemre vonatkozik. Kósa Lajos a Népszavának adott interjújában egyébként úgy fogalmazott, a CEU költözése „blöff”, mert szerinte „a Közép-Európai-Egyetem Budapesten fog maradni. Nem végez graduális, csak posztgraduális képzést, itt van Budapest belvárosában, nem tennék nagy összeget arra, hogy elmegy”. „Nem fognak elköltözni. Nem is akarnak elköltözni, mert jól látják: Budapest jobb hely, mint Bécs” – mondta Kósa Lajos.

Ehhez képest az egyetem továbbra sem cáfolta lapunk információját, ami szerint egy hónapon belül, de a karácsonyi időszak miatt valószínűleg inkább januárban a CEU újabb szakok, minden bizonnyal jelenleg még Budapesten futó képzések akkreditációját indítja el Ausztriában az illetékes Agentur für Qualitatssicherung und Akreditierung Austriánál. Ez viszont azt jelenti, hogy a korábban jelzettnél az egyetem sokkal nagyobb része helyezheti át a működését Ausztriába.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.