Független, szabad országot akart

Az MSZP és a Párbeszéd szerint Nagy Imre független és szabad Magyarországot akart, az ő szellemiségét meg kell őrizni, ezért a két párt mindent elkövet azért, hogy a mártír miniszterelnök szobra a budapesti Vértanúk terén maradhasson. Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője kedden az 1956-os forradalom 62. évfordulója alkalmából koszorút helyezett el az V. kerületi Vértanúk terén lévő Nagy Imre-szobornál.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

 Karácsony Gergely a koszorúzás után újságíróknak azt mondta, Nagy Imre visszaadta azt a hitet az embereknek, hogy szabad, egyenlő és az oroszoktól független lehet Magyarország, ahol a kétkezi munkások irányíthatják a gyáraikat, s ahol a szabadság és az egyenlőség összeegyeztethető. Elmondta, az MSZP és a Párbeszéd olyan Magyarországot szeretne, amelyre Nagy Imre is büszke lenne és amely az ő szellemi örökségére épül, és szöges ellentéte annak, amit a Fidesz képvisel.

A zuglói polgármester közölte, az 1956-os forradalmárokkal ellentétben a mostani magyarok szerencsések, mert vannak szövetségeseik Nyugaton. De Orbán Viktor – mint ahogy az elmúlt 150 évben minden zsarnok – most is „Nyugat helyett inkább Keletre kacsintgat” –- mondta.

Tóth Bertalan a társadalmat összetartó közös kapaszkodók, értékek fontosságát hangsúlyoz- va rámutatott, hogy ilyen közös érték a hazaszeretet, amely szerinte Nagy Imre legfontosabb üzenete is volt. A mártír miniszterelnök múltban vallott hitét a jövő reménységére cserélve a forradalom mellé állt és életét adta a hazáért, a szabadságért –hangoztatta.

Bírálta a mostani hatalmat, mert szerinte ezeket a társadalmat összetartó közös kapaszkodókat elrabolja, helyette újakat épít, de azokhoz nem tud mindenki csatlakozni, sőt nem is akarják, hogy mindenki csatlakozzon hozzájuk. Tiltakoznak az ellen – mondta –, hogy Nagy Imre üzenete, szellemisége kitörlődjön a történelemből.

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.