Törvényt szegnek, hazudnak

„Most nem a lóláb, az egész ló kilógott” 

Hosszú hétvége van, így aztán viszonylag csak röviden: Debrecenben összbírói értekezlet összehívását kezdeményezik a tiltakozó bírák, miközben egyre több helyen soha nem látott ellenállást váltott ki az Országos Bírói Tanács (OBT) legutóbbi megpuccsolt és elcsalt póttagválasztása. A bírósági szervezet egyszemélyi vezetője, Handó Tünde iránt lojális bírósági vezetők ügyeskedése a jelek szerint visszahull rájuk – írja a HVG.

Handó ámokfutása az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökeként eddig is bőven váltott ki kritikát, az év eleje óta pedig az őt ellenőriző és felügyelő Országos Bírói Tanáccsal való konfliktusa öltött elképesztő méreteket. Az OBT – az egyetlen demokratikusan választott bírói szervezet – Handó hatalmának egyetlen intézményes ellensúlya. Tavasszal többen is lemondtak – nyilvánvalóan Handó nyomására –, az ő helyükre kellett volna új tagokat vá- lasztani, ami most nem jött össze.

Dr. Sándor Zsuzsa – 2012-ben kényszernyugdíjazott bíró, tanácselnök, büntetőjogász – is megírta véleményét erről a legutóbbi botrányról a blogján, (Tessék feltétlenül elolvasni!) Szerinte ugyanis Handó céljai érdekében nyomást gyakorol a bírói kar egy részére, akik

„nyilvánvaló felső utasításra (vagy csak kérésre?) – törvényt szegnek, hazudnak, átverik saját kollégáikat pusztán csak karrier-féltésből, gyávaságból, szolga- lelkűségből.”

Blogbejegyzésében hosszasan sorolja a küldöttgyűlésen tapasztalt jogsértéseket:

  • A küldöttek közül többen felálltak, és annak ellenére, hogy ezt törvényi kötelezettségüknek megfelelően írásban vállalták, közölték hogy nem vállalják az OBT tagságot. Ezzel amellett hogy törvényt szegtek, megakadályozták hogy jelöltté válhassanak olyanok, akik vállalták volna a tagságot.
  • Annak ellenére, hogy a törvény szerint a küldöttgyűlésen „a szavazást mindaddig folytatni kell, amíg a szükséges számú jelölt az előírt számú szavazatot meg nem kapja” a küldöttek úgy döntöttek, hogy a gyűlés eredménytelen volt.
  • Nyílt szavazás volt titkos helyett, ellenpróba (vagyis a nemek és tartózkodások számolása) nélkül
  • A törvény szerint előírt, három legfiatalabb bíróból álló szavazatszámláló testület helyett a levezető korelnök számolta össze a szavazatokat – mivel a számláló testület tagjai a törvénysértések láttán kivonultak a teremből.

A küldöttválasztó gyűlést a számos szabálytalanság miatt haladéktalanul meg kell ismételni a Győri Ítélőtábla bírái szerint, akik egyúttal arra kérik a kollégáikat; akik egyetértenek a leírtakkal, „ne féljenek vállalni azt” és csatlakozzanak hozzájuk. Amit – szokatlanul bátran kiállva – egyre többen meg is tesznek.

Itt tartunk ma, Magyarországon. További szép estét mindenkinek.

P.s.: Az OBT tagjai saját pénzükből, saját szerkesztésükben működtetnek egy weboldalt, hogy akadálytalanul elérjék a teljes nyilvánosságot. Ott tették közzé: „Az Országos Bírói Tanács 11 taggal továbbra is működőképes és a jövőben is folytatja a munkáját.”

***

Borostája miatt indult újabb fegyelmi Czeglédy Csaba ellen – Meg tudja-e nekem magyarázni vki, miért nem lehet egy előzetesben ülő, tehát ártatlannak tekintendő, polgári jogainak gyakorlásában csak az eljáráshoz szükséges mértékben korlátozható embernek ott a sitten borostája, horribile dictu szakálla? (via Fügedi Ubul)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.