Sztálin szeretni fogja ezt

„Stalin would be loving this”
(Vjacseszlav Molotov a Sztálin halála c. filmben) 

Miközben – a NER legnagyobb dicsőségére – mától életbe lépett a közterületen való életvitelszerű tartózkodást megtiltó jogszabály, szintet lépett Handó Tünde OBH-elnök harca is az őt felügyelő bírói tanács ellen. A bírói kar egy jó részét ugyanis felháborította az Országos Bírói Tanács (OBT) póttagjainak megválasztására összehívott múlt hét keddi bírói küldöttértekezlet botrányos megszervezése és lebonyolítása.

Egyetlen póttagot sem sikerült választani. Az Országos Bírói Tanács (OBT), közvetve pedig az igazságszolgáltatási hatalmi ág elleni, központilag megszervezett obstrukció szemtanúja le- hettem – írja Szabó Péter*, a Győri Ítélőtábla küldöttje a botrányba fulladt bíróválasztásról, ahol az Országos Bírósági Hivatalt  és az azt irányító Handót ellenőrző, bírákból álló testület- be kellett volna új tagokat választani. Szabó szerint „hozzávetőleg 90 elektor tudatosan blokkolta a jelöltállítást. Erről előzetesen, mint választani kívánó küldöttek nem tudtunk, ekként belátható, magas fokú konspiráció szükségeltetett”

Előbb a szavazatszámláló bizottság jelezte, hogy ők ebben nem akarnak részt venni, majd a korelnök elkezdett sétálgatni teremben a feltett kezeket számolgatva, és amikor a végén nem lett meg a többség, hozzáadott még két szavazatot. Ellenpróba nem volt. (via erdelyip)

Az Országos Bírói Tanács (OBT) Handó Tünde hatalmának egyetlen intézményes ellensúlya, nekik kell(ene) ellenőrizniük Handó munkáját. Az év eleje óta egyre több a konfliktus Handó és az őt ellenőrző testület között, ahonnan tavasszal többen is lemondtak. Az ő helyükre kel- lett volna új tagokat választani múlt héten, de a szavazás botrányba fulladt – írja a 444.hu.  (Tessék elolvasni a teljes írást!)

A hatéves mandátumú OBT-t, amely 2012 előtt nem létezett, épp azzal a céllal hozták létre az alaptörvényben, hogy a nagyhatalmú OBH-elnök ellenőre legyen. Ám annak ellenére, hogy az OBT alapvető funkciója az OBH-elnök ellenőrzése, Handó mintegy fél éve az idén év elején alakult, új összetételű bírói tanács ellehetetlenítésére játszik. A 2012-ben megválasztott első OBT még nem sok vizet zavart, tavaly év végén a tanács tagjait megválasztó küldöttgyűlésen azonban Handó kritikusai kerültek többségbe. Így történhetett meg az, hogy a bírói tanács ténylegesen is vizsgálta és kifogásolta Handó vezetői gyakorlatát. Tavasz végére azonban a 15 tagú (és további 14 póttaggal rendelkező) OBT-ből több mint egy tucat tag, póttag lemondott – nyilvánvalóan Handó nyomására. (Népszava)

A bíróságokon az a hír terjed, hogy a meghekkelt küldöttgyűlés után a kormány törvény- módosításra készül, ezzel is segítve Handót az OBT elleni – törvényesnek már sehogyan sem nevezhető – harcában. (A bíróságok szervezetéről szóló törvény módosításával.)

Hát végül is így is lehet. Sztálin tényleg szeretni fogja ezt. Ezeket.

*Szabó Péter volt a Győri Ítélőtábla küldöttje a múlt heti szavazáson. A Magyar Bírói Egyesü- let oldalán jelent meg többek között az ő alternatív jegyzőkönyve. Szabó leírásával jórészt egybehangzó feljegyzést készíttettek a Fővárosi Törvényszék küldöttei a keddi szavazásról.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.