Tényleg eltávolíthatják

Itt a határozat, tényleg eltávolíthatják Nagy Imre emlékművét – A hétfő este megjelent kormányhatározat kimondja, hogy át kell építeni a Kossuth tér oldalában álló Vértanúk terét. A Nagy Imre-szobor sorsát ugyan nem részletezik, a kormány szándéka ebben eddig is egyértelmű volt. A Néprajzi Múzeum kiköltöztetéséről is intézkedtek.

Át kell építeni a budapesti Kossuth Lajos tér melletti Vértanúk terét – mondja ki a kormány hétfő este megjelent határozata. Ennek részeként a BKK buszai kivételével kitiltanák a térről a járműveket, megszüntetve az összeköttetést a Báthory és a Nádor utca között. Nagy Imre emlékművét a szöveg nem említi, de korábban – miután ez különböző nyilatkozatokban felvetődött – Wachsler Tamás, a Kossuth tér megújításért felelős Steindl Imre-program vezetője megerősítette, hogy van szándék az áthelyezésére.

Az viszont benne van a határozatban, hogy az Alkotmány utca Kossuth Lajos tér felőli részén 2020. május 31-éig (tehát a trianoni szerződés 100. évfordulója előtt) felállítják a „Nemzeti Összetartozás Emlékhelyét”, amely „magában foglalja a történelmi Magyarország 1913-as összeírás szerinti helységneveinek feltüntetését”. Ehhez az országgyűlés hivatala 5 milliárd forintig vállalhat kötelezettséget. Az új emlékmű érdekében törlik a Steindl Imre programból az Alkotmány utca alá tervezett mélygarázst, helyette az amúgy is átépítendő Agrárminisz- térium alá épül garázs.

A kormány felszólította Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, hogy 2019. december 31-ig „intézkedjen a Néprajzi Múzeum Igazságügyi Palota épületéből való kiköltöztetéséről és elhelyezéséről”. Arról nem szól a határozat, hogy mi lesz akkor, ha a múzeum új épülete a Városligetben nem készül el addig.

Új kézbe kerül a múzeum „társbérlőjeként” működő Politikatörténeti Intézet ügye: a kormány Bártfai-Máger Andreát, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert bízta meg, hogy e hó végéig, tehát két hét alatt „gondoskodjon a Politikatörténeti Intézet Igazságügyi Palotára vonatkozó használati jogának megszüntetéséről, illetve a  Politikatörténeti Intézet Igazságügyi Palotából való kiköltözésére vonatkozó koncepció elkészítéséről”.

Azt nem említi a döntés, hogy évek óta per folyik, amelyben egyelőre a kormány áll vesztésre. Földes György ügyvezető igazgató július 21-én a Népszavának azt mondta: „A Fővárosi Ítélőtábla néhány hete jogerős döntésében megerősítette, hogy az intézet jogszerűen használja az épületrészt.” A PTI pénz vagy másik ingatlan fejében kezdettől hajlandó lenne a költözésre, de míg a kormányhatározat több más ponthoz pénzösszeget is rendel, itt erről nincs szó.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.