Botlatókövek 2018.

„Egy kő, egy név, egy emlékezet.” 

Az elmúlt héten több mint ötven munkaszolgálatos egykori lakóhelyének bejárata előtt helyeztek el botlatóköveket, stolpersteine*-ket. Köztük van Radnóti Miklós is. A költő botlatóköve egykori lakhelye, a XIII. kerületi Pozsonyi út 1. számú ház bejárata elé került, ahol egykoron feleségével, Gyarmati Fannival élt. Ahonnan elindult a munkaszolgálatba – és a halálba. Günter Demnig német képzőművész szombaton mintegy kétszáz emlékező jelenlétében helyezte el a botlatókövét.

Fotó: Gordon Gábor

Botlatókövek: macskakő nagyságú betonkockákra applikált réz emléktáblák, amelyek a nácik által deportált, koncentrációs vagy megsemmisítő táborokban, vagy munkaszolgálat során meggyilkolt embereknek, zsidóknak, romáknak, az ellenállási mozgalmak tagjainak, homoszexuálisoknak, Jehova Tanúinak, keresztény ellenzékieknek és fogyatékkal élőknek állítanak emléket – utolsó szabadon választott lakhelyük bejárata előtt, a járdába süllyesztve. A táblákon az elhurcoltak neve, születésük, valamint meggyilkolásuk időpontja szerepel.

Majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt – a kvótanépszavazásos gyűlöletkampány közepén – az akkor felavatott botlatókövek kapcsán azt írtam: A világért sem akarnék én itt és most bármiféle párhuzamot vonni, de azért azt csak megkérdezném már; tessék mondani, a mos- tani menekültellenes gyűlöletkampány áldozatainak (is) vajon ki és mikor állít majd vala- milyen emléket?

Azóta eltelt két év. Orbán Viktor újabb kétharmadot szerzett, kampánya kibővült, már nem csak a menekültek ellen uszít és kelt gyűlöletet. Soroljam? Ugye tetszenek még emlékezni a Niemöller idézetre?

*A Stolpersteine a német nyelvben botlatókövet jelent, de a kifejezés nem csupán a fizikai értelemben vett megbotlásra utal, hanem arra is, hogy elakadunk egy gondolatnál, nem tudunk átlépni rajta.

***

Günter Demnig, német szobrász az elmúlt húsz évben mintegy 60 ezer botlatókővel állított emléket a holokauszt áldozatainak. Magyarországon mintegy négyezer botlatókő van, Buda- pesten tizenegy éve, 2007. április 27-én helyezték el az első követ a Ráday utca 5. előtt, ahol Rónai Béla állás nélküli tisztviselő lakott, akit 1945. január 19-én Sopronbánfalván munkaszolgálatosként öltek meg.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.