Szerintem valaki hazudik

Lehet találgatni, hogy ki. Mindenesetre jelenleg elég nagy a zűrzavar Czeglédy-ügyben. Miközben az egyik kormányközeli lap (a sok közül) még pár napja is arról írt, hogy magas pozícióban lévő baloldali politikusok is érintettek lehetnek ebben a finoman szólva is igencsak átpolitizált büntetőügyben, az egyik gyanúsítottnak küldött tájékoztatásból már az derül ki, hogy a NAV nyomozói mostanra befejezték a nyomozást.

HVG azt írja: a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága arról tájékoztatta a Czeglédy-ügy egyik gyanúsítottját, hogy befejezettnek látják a nyomozást, és további nyomozati cselek- ményeket nem terveznek, következő lépésként az ügyészségnek megküldik az iratokat. A lap szerint most már sietnének a tavaly nyár óta húzódó üggyel, mert a tájékoztatásban azt is megkérdezik a gyanúsítottól, hozzájárul-e, hogy lerövidítsék az iratismertetésre a törvény- ben nyújtott egy hónapos határidőt.

A büntetőeljárási törvény kimondja, hogy a nyomozás során keletkezett iratokat a gyanúsított és védője teljes terjedelemben megismerheti, és erre a vádemelés előtt legalább egy hónappal kell sort keríteni. Erről a szándékról az érintetteknek kell nyilatkozniuk.

Ehhez képest a tavaly nyár óta előzetesben tartott Czeglédy még pár napja azt a választ kapta, hogy rács mögött kell maradnia, mert még gőzerővel nyomoznak – ő meg biztos be- folyásolni próbálná az eljárást. (Megj.:  már egyedül csak őt tartják előzetesben…)

Tavaly novemberben a Fidesz annak ellenére nyomott le az Országgyűlés torkán egy elítélő határozatot, hogy egy még bírósági szakaszban sem lévő büntetőügyről volt szó. Így aztán Czeglédy Csaba lett az első ember Magyarországon, akit nem a bíróság, hanem a fideszes országgyűlés határozata ítélt el.

A mindig jólértesült Magyar Idők is arról írt ma, hogy Ceglédy és húsz gyanúsított társa ügyében „elegendő bizonyíték gyűlt össze a vádemeléshez, amelyre várhatóan még az idén sor kerül”. Meg arról, hogy ugyan a NAV „a nyomozást befejezettnek látja”, illetve „nyomo- zási cselekmények elvégzését már nem tervezi”, de jogilag ez még nem a nyomozás vége, merthogy az új Büntetőeljárási törvény szerint a terheltnek és a védőnek innentől számítva van lehetőségük az összes iratot megismerni, és ez alapján indítványt tenni. Vagyis egy-egy indítvány alapján még akár történhet nyomozati cselekmény.

Hááát… Hacsakígynem.

P.s.: Az külön „szépséges volt”az ügyben, hogy amikor Ceglédyt március 1-én országgyűlési képviselőjelöltként nyilvántartásba vették és mentelmi jog illette meg, elhagyhatta a bör- tönt, ám alig másfél nap múlva hirtelen előkaparódott egy másik bűncselekmény gyanúja és mentelmi jogának felfüggesztését követően újra őrizetbe vették. Valahogy volt kéznél egy másik ügy, véletlenül. És máris „történhetett nyomozati cselekmény.”

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.