A Stop Soros a jogalkotás selejtje

Tegnap délután nyújtották be az Országgyűlésnek a tovább szigorított Stop Sorost. Ezzel együtt az újabb alaptörvény-módosításról is tárgyalnak majd a képviselők. A Klubrádiónak nyilatkozó volt igazságügyi miniszter szerint az illegális bevándorlást segítőket elzárással és börtönbüntetéssel szankcionáló rendelkezéseket egy rosszul megírt salátatörvénybe sűrítik, és ezzel jogi selejtet termelnek.

A Fidesz frakcióvezetője korábban azt ígérte, a civilek, az ellenzék és a nyugati országok által bírált törvénycsomag elfogadása előtt megvárják a Velencei Bizottság állásfoglalását. Utóbbit informálisan Angela Merkel pártja a németországi CDU is kérte a Fidesztől, de a magyar kormánypártnál tagadják, hogy ultimátumot kaptak volna az Európai Néppárti tagságuk ügyében.

Bárándy Péter korábbi igazságügyi miniszter szerint a jelenlegi, salátatörvény szerű módosító javaslat tartalmazza az állampolgárok legalapvetőbb jogait érintő tervezett büntetőjogi rendelkezéseket, de ezt mindenképpen el kellene kerülni. Hozzátette, a társadalom jogilag már most sem védtelen, hiszen a bevándorlással kapcsolatos, valóban veszélyes magatartást már lefedi az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése című két büntetőjogi tényállás.

A jogász a Klubrádiónak arról is beszélt, hogy szerinte a Stop Soros rendelkezései alapján indított, jogalap nélküli büntetőeljárásokat a bírósági szakaszban várhatóan megszüntetik majd. Addigra azonban évek telhetnek el, a kormányzatnak pedig ez a forgatókönyv is megfelel – tette hozzá Bárándy Péter.

(Forrás: Klubrádió)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.