Fügedi: Jogütközés

Pár napja írta a HVG: „Mindenhol lehet tüntetni, kivéve, ahol emberek laknak” – a szomszédokra mutogat a kormány az újabb korlátozáshoz, azaz módosítani kívánják a gyülekezési törvényt. Az erről szóló módosítást a tervek szerint az alaptörvénybe is beleírnák; így például a jövőben Orbán Viktor vagy egy miniszter háza előtt nem lehet tüntetni – vagy csak megfelelő távolságra, amit majd a hatóság, a rendőrség határoz meg.

Tehát:
Az alkotmánybíróság kötelezte az az Országgyűlést, hogy írjon pontos szabályokat „a magánszférához való alapjog” és a gyülekezési jog ütközésére. Ha jól olvasom, ehelyett az alkotmányt módosítják valami semmitmondó általánossággal, és a tényleges döntést, sza- bályozást letolják a belügyminiszter alá tartozó, de teljesen átláthatatlan rendőrséghez.

Magyarország nem jogállam.

Fügedi Ubul

***

Örkény félperces, 2018-ból (via Földes Péter)
– Tüntető úr, álljon egy kicsit hátrébb! Jó, még egy kicsit, még, még… Most egy kicsit balra… Nem, ez így túl sok! Lépjen valamennyit vissza, jobbra! Ez az, nagyon jó! Most néhány centit előre. Tökéletes! Meg ne mozduljon! Ön most épp a tüntetésre kijelölt helyen áll. Tüntessen bátran, szabadon, kötöttségek nélkül!

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.