Handó – Pá, kis aranyom pá?

Nincs köztünk nagy-jelenet, könny sóhaj és egyebek
Ezt súgom csak teneked, drágám!
Pá, kis aranyom pá … 

Vajon tényleg kirúgják Szájerné Handó Tündét? Ha esetleg valaki lemaradt volna róla: még szerdán szúrta ki az Index az Országos Bírói Tanács aznapi üléséről készült összefoglalót, melyben a testület felszólítja Handó Tündét, hogy ha ideje engedi, tegyen már eleget törvényi kötelezettségeinek és tán végezze megfelelően a munkáját.

Amennyiben pedig az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke a továbbiakban sem teszi meg a szükséges előterjesztéseket, nem válaszolja meg az OBT felhívásait, és nem adja meg a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat, a tanács kezdeményezni fogja, hogy megfosszák tisztségétől.

Az Országos Bírói Tanács felhívja az OBH elnökének figyelmét, hogy haladéktalanul tegyen eleget az OBT irányába fennálló törvényi kötelezettségeinek, tegye meg a szükséges előterjesztéseket, érdemben válaszolja meg az OBT felhívásait, és a felügyeleti tevékenység gyakorlásához szükséges tájékoztatásokat adja meg. Amennyiben ennek nem tesz eleget, az OBT megfontolja a Bszi. 74. § szerinti eljárás kezdeményezését

– áll az OBT összefoglalójában. A hivatkozott törvény szerint, ha Handó neki felróható okból 90 napon túlmenően elmulasztja a törvényi feladatait, vagy cselekménye, magatartása, mu- lasztása miatt a tisztségére méltatlanná vált, az OBT a tagok kétharmadának szavazatával indítványozhatja az Országgyűlésnél a menesztését. (Az már más kérdés, hogy a Fidesz mit szólna ehhez…)

Az elnök és az OBT közti ellentét január óta fokozódik, azóta, hogy a testületbe a magát mindenhatónak gondoló Handóval szemben kritikus tagok érkeztek. A konfliktus alapja az volt, hogy Handó önkényesen érvénytelennek minősített bírói pályázatokat; és nem volt hajlandó kinevezni azt a bírót, aki kétszer is első helyen végzett, inkább új pályázatot írt ki.

Ezt a gyakorlatot már bírósági ítélet is visszaélésnek nevezte, majd május elején az OBT is úgy találta, hogy Handó sorozatosan megsértette a törvényt. (via Index)

P.s.: Mostanra talán a bíráskodás az egyetlen olyan állami terület, amely valamennyire még őrzi a függetlenségét. Azonban több jel arra mutat, hogy ezen változtatni kíván a kormány; Trócsányi László hétfői parlamenti meghallgatásán már belengett, hogy a kétharmad birtokában mégis csak létrehozzák a kormány számára oly fontos, kényes ügyeket tárgyaló közigazgatási különbíróságokat. (És nem mellékesen már elkezdődött a Kúria bizgatása is…)

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.