Fortélyos félelem igazgat

A BBC Newsnight című műsora a Magyarországon kiépült illiberális rendszerről forgatott riportot (Viktor Orban’s ‘illiberal democracy’). Igen, a mi kicsiny, ámde erős illiberálisnak nevezett demokráciánkról meg az ő „működéséről”. A műsorban – a CEU és a civilek elleni fellépés mellett – foglalkoznak az igazságszolgáltatás helyzetével is, amiről több – név nélkül nyilatkozó – bíró is azt mondta a BBC-nek, hogy már nem független a kormánytól.

A 13 perces riportban a névvel megszólaló Szepesházi Péter*, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája arról beszélt, hogy

van egy általános félelemmel teli légkör, hogy bármit megtehetnek velünk, bírókkal.

Mert hiába dolgozik jól egy bíró, azt gondolhatja, hogy olyan ügytípusoknál, mint a deviza- hitelesek ügye, a menekültügy, vagy ha valamelyik pártpolitikus is érintett, úgy érezheti, hogy elvárják, milyen ítéletet hozzon. Megszólal még az adásban Fleck Zoltán, az ELTE jogi karának professzora, aki azt mondja, egyértelműen kijelenthető, hogy a bíráskodást a Fidesz a hozzá lojális tisztviselőkön keresztül kontroll alatt tartja. A riporter kérdésére válaszolva azt is leszögezi:

ha ilyen állapotok uralkodtak volna az országban az uniós csatlakozást megelőzően is, biztosan nem válhattunk volna tagállammá.

A műsor narrátora megjegyzi, hogy hogy Handó Tünde kinevezését az Országos Bírósági Hivatal élére sokan az addig független igazságszolgáltatás átpolitizálásaként értékelték.

Mára talán ennyi elég is lesz.

P.s.: Ha esetleg mégse, akkor itt van még ez is… Az uniós ügyekben jól értesült Financial Times internetes oldalán vasárnap éjjel közölt cikk szerint a 2021-2027 közötti költségvetés szerdán bemutatandó javaslatában az szerepel majd, hogy ha egy tagállam esetében az igazságszolgáltatás nem megfelelő működése miatt veszélyben látják a források megfelelő elosztását, akkor felfüggeszthetik a kifizetést. (Itt a brüsszeli saller – HVG)

*Szepesházi Péter már korábban, 
2017 októberében a 444-nek is beszélt a bíróságok helyzetéről

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.